Plein Jacob Geelbuurt met bomen, struiken, kronkelpaadjes en zitbankjes Amsterdam Weerproof

Event: Opening pleintje Jacob Geelbuurt

In de Jacob Geelbuurt heeft gemeente Amsterdam het betegelde plein tussen de Huizingaschool en het Comenius Lyceum veranderd in een groen plantsoen. Bomen en planten helpen mee om overlast van hitte en veel regenwater tegen te gaan. Buurtbewoners zijn op 11 juli 2023 van 14:00 tot 16:00 uur welkom op het openingsfeestje. Er is een gratis ijsje en bij een koffiekar kun je lekkere koffie krijgen. Wij van Amsterdam Rainproof zijn ook van de partij om te laten waarom groen helpt tegen hitte en wateroverlast. Verder wordt er een workshop Gieter Maken gegeven door Waterleider, waarbij kinderen op een leuke manier hun eigen gieter maken en leren over het zuinig omgaan met water. En Nazmi Türkol (bestuurslid van stadsdeel Nieuw-West) houdt een openingsspeech. Het belooft een leuke opening te worden! Ben jij er ook bij?

(Opnieuw) heringericht plein

Enkele jaren geleden zijn de straten en stoepen in de buurt opnieuw ingericht. Het plein is toen, mede op verzoek van scholen en buurtbewoners, vrijwel helemaal betegeld. Het moest een mooie ontmoetingsplek worden.

Na de herinrichting werd het plein echter vooral gebruikt als fietsroute en was het er zomers erg heet. In overleg met de scholen en buurtbewoners is het plein daarom opnieuw ontworpen. Het resultaat is een mooi miniparkje met bomen, struiken, kronkelpaadjes en zitbankjes.

De vergroening heeft grote voordelen:

  • Door de bomen en planten houdt het plein zomers minder warmte vast.
  • Bij zware regenbuien kan het water makkelijk in de bodem wegzakken.
  • Er is meer schaduw en het groen geeft meer kleur.

Praktische informatie

  • Waar: het plein tussen de Huizingaschool en het Comenius Lyceum (zie Google Maps-locatie)
  • Wanneer: dinsdag 11 juli van 14:00 tot 16:00 uur
  • Voor wie: scholieren, buurtbewoners uit de Jacob Geelbuurt en andere geïnteresseerden
  • Voor meer informatie over de workshop Gieter Maken, neem een kijkje op deze pagina van Waterleider
Waterleider workshop gieter maken
Een foto van de workshop Gieter Maken door Waterleider.