©Merlijn Michon

Water­vertragende groenstroken

Een watervertragende groenstrook is een begroeide strook naast een verhard oppervlak. De strook houdt regenwater tijdelijk vast en laat het langzaam wegzakken in de grond. 

In Amsterdam zie je al twee watervertragende groenstroken. De eerste ligt bij de Zuidelijke Wandelweg. De tweede is de ‘groene gracht van de Zuidas’, aan de Prinses Irenestraat.

De groenstroken hebben verschillende voordelen. Door het regenwater vast te houden en langzaam te laten wegzakken, ontlasten ze de riolering en vullen ze grondwater aan. De planten verbeteren de bodem, gaan droogte en hittestress tegen en zorgen voor enige verkoeling.

Infiltratieveld
Schematische doorsnede verlaagde groenstrook. © Atelier GROENBLAUW

Ontwerp

Bij de Zuidelijke Wandelweg en de Prinses Irenestraat is gekozen voor groenbakken. Opstaande randen beschermen het groen tegen verkeer en voetgangers. De stroken zijn 30-35 cm diep en hebben een zachte bodem door de planten. In de smalle strook langs de Zuidelijke Wandelweg groeien vooral varens en grassen. In de ‘groene gracht’ groeien ook bomen. Alle planten kunnen goed tegen schaduw en natte wortels.

In plaats van een bak, zijn de stroken ook te ontwerpen met een natuurlijk, flauwe berm.

Belangrijk is dat het ontwerp niet te veel uitnodigt tot kinderspel en andere activiteiten. Wordt de aarde ‘dichtgestampt’ dan kan het water niet meer wegzakken.

Vereisten

Voor watervertragende groenstroken heb je een paar dingen nodig. Allereerst een goede grondwaterstand en grondsoort. Bij te hoog grondwater of een niet waterdoorlatende grondsoort, zakt het water niet weg. Een derde vereiste is dat verlaging van de grond mogelijk, 25 tot 35 cm is een voldoende.

Stedelijke infiltatiestrook
Schematische doorsnede verlaagde ‘groenbakken’ met opstaande randen. © Atelier GROENBLAUW

Infiltratievelden

Infiltrerend groen aanleggen zonder verlaging kan ook. Denk aan een gazon. Een voordeel ten opzichte van verlaagde groenstroken is dat het onderhoud makkelijker is. Een nadeel is dat deze, zonder duidelijke afbakening, uitnodigen voor bijvoorbeeld een potje voetbal. En raakt het groen dichtgetrapt, dan kan het water niet goed wegzakken. Een goede afbakening en regelmatig onderhoud kunnen dit voorkomen.

Onderzoek naar verlaagde groenstrook

Met infiltratieproeven onderzoekt Waternet hoe effectief de verlaagde groenstroken zijn. Nieuwsgierig naar de resultaten? Bekijk de innovatiewebsite van Waternet.

Meer weten?

Kijk voor inspiratie, Engelstalige instructies en producten bij handige links aan de rechterkant.