Watervertragen­de groenstrook Kop Zuidas

In een nieuwe woonwijk op de Kop Zuidas heeft de gemeente en Waternet een groene watervertragende groenstrook aangelegd. De groenstrook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang.

Door het tijdelijk opvangen van regenwater ontlast de groenstrook het hemelwaterriool. De strook ligt ongeveer 35 centimeter lager dan de omgeving. Hierdoor stroomt het regenwater van de straat en van de daken van de nieuwbouwhuizen in het groen. Het is een tijdelijke wateropvang: het water blijft maximaal 24 uur in de strook staan waarna het infiltreert in de bodem.  Als het echt hard regent en de groenstrook dreigt te overstromen, dan stroomt het water via een overstort alsnog naar het regenwaterriool of het nabijgelegen oppervlaktewater. Bekijk het item van AT5.

De nieuwbouwwoningen hebben ieder een eigen entree met een granieten brug, over de drie meter brede groenstrook heen. De bewoners hebben dus een groene entree. De beplanting bestaat uit weerproof planten, die goed tegen water kunnen.

De watervertragende groenstrook is een pilot en is eind 2016 aan de Zuidelijke Wandelweg komen te liggen. Het blijkt een succes, en wordt zelfs op grotere schaal toegepast op de Zuidas en mogelijk ook op andere plekken in Amsterdam.

Lees ook

Video