©Merlijn Michon
Schot en zandzakken voor de deur als maatregel tegen overstroming Amsterdam Weerproof

Klaar voor de volgende hoosbui

Het zal je maar gebeuren: een souterrain vol water, ronddrijvende boeken, doorweekte vloerbedekking en kasten die instorten. Het overkwam Marleen Doodkorte twee keer. Daarna maakte Marleen haar huis Weerproof. 

Ze weet het nog goed, het was 11 juli 2014, haar verjaardag. “Ik stond ’s nachts op om naar het toilet te gaan. ‘Hé, natte voeten’ dacht ik.” Er stond 10 centimeter water op de vloer van het souterrain van het huis in De Baarsjes waar Marleen Doodkorte sinds met haar man en katten woont. 

 “Hé, natte voeten, dacht ik” 

Toch viel die nacht nog mee in vergelijking met de bui die volgde op 28 juli. Marleen: “De regen begon om 9 uur ’s ochtends en bleef maar doorgaan, ik zag het water voor het raam stijgen.” Net onder straatniveau zit een raampje in haar souterrain, een zogenoemde koekoek, met daaromheen een stenen bak. Die liep vol met regenwater. Het raam kon de druk niet aan en barstte open, waardoor een sloot water bij Marleen naar binnen gutste. 

Afvoerputje 

“De regen stortte naar binnen. Ik had de brandweer gebeld, maar die konden niet meteen komen omdat ze het heel erg druk hadden. En er was op dat moment geen pomp meer te krijgen natuurlijk.” Tot 1 uur ’s middags bleef het hard regenen en het water naar binnen stromen. Ook de straat voor het huis stond blank. 

 

 “Deze hoek is het afvoerputje van de straat.” 

 

De straat loopt af richting de hoek waar Marleen woont. Haar huis ligt ook nog eens lager dan dat van de buren aan de overkant. Als het hard regent, loopt het water over de stoep richting afvoerputten die op nog geen halve meter van de huizen liggen. Als die verstopt of overbelast raken, zoals op 28 juli, loopt het water de huizen in. 

 

Machteloos 

De buren hielpen haar met emmertjes het souterrain te legen. Gelukkig had Marleen wel een waterzuiger in huis om de laatste restjes water weg te krijgen en kon ze bouwdrogers huren. Van de overbuurman, een garagehouder, leende ze een grote ventilator om de laatste beetjes droog te blazen. De uiteindelijke schade bedroeg 15.000 euro. “Die heb ik gelukkig wel vergoed gekregen, alleen ging de premie voor mijn verzekering meteen omhoog.” 

 

“Ik woonde ineens in een risicogebied.”

 

Daarbij konden Marleen en haar man, die beiden kantoor aan huis houden, door de ravage een tijdlang niet werken. “Het heeft me echt maanden inkomsten gekost.” Maar bovenal was het een angstige ervaring, zegt Marleen. “Het geeft je een gevoel van machteloosheid. Ik heb veel respect gekregen voor de kracht van water.” 

Regenbestendige maatregelen 

Eind vorig jaar heeft ze, in overleg met GHV Bouw, haar huis regenbestendig gemaakt. Te beginnen bij het raam in het souterrain. De stenen band om de bak is verhoogd. “Nu heb ik twee randen van cement om mijn raam, een binnendijk en een buitendijk als het ware.” Over de bak ligt een rooster, met daarover een schuine plaat van glas, die regen buiten houdt, maar wel licht doorlaat. De zijkanten zijn open gelaten voor ventilatie. De regen loopt daar niet naar binnen dankzij de binnen en buitendijk.  

 

waterrobbuuste woningVerhoogde drempel, een glasplaat voor het souterrain en een schot in de deur om de regen tegen te houden. © Merlijn Michon

 

Goed voorbereid 

Tegen haar voordeur kan Marleen een houten schot zetten, die in twee sleuven aan weerszijden van het kozijn past. Speciaal op maat gemaakt. Het is even duwen en wrikken, maar dan schuift de houten plaat op zijn plek.  

Als extra verzekering kan ze zandzakken tegen de voordeur en het schot aanleggen. Die zandzakken zijn ook op maat gemaakt. Ze wegen 7,5 kilo per stuk zodat Marleen ze in haar eentje kan sjouwen. “Dit gebruiken ze in Limburg veel, waar de Maas nog wel eens buiten haar oevers treedt. Daar heeft iedereen een schot voor de deur en zandzakken. De zandzakken zijn op maat gemaakt.” 

 

“Het gevoel van machteloosheid dat ik door de overstroming kreeg, kan ik met deze maatregelen voorkomen.“ 

 

Ze heeft ook een dompelpomp aangeschaft, zodat ze haar souterrain leeg kan pompen als er toch water binnenkomt. Voor de zekerheid staan alle meubels op wieltjes, een eindje van de vloer af zodat de boeken- en kledingkasten niet nat worden. In plaats van vloerbedekking ligt er nu novilon zeil op de vloer dat ze kan oprollen als het nodig is, en dat snel droogt als het nat is geworden. 

 

 

Meubels op wieltjes, een eindje van de vloer af zodat de boeken niet nat worden. ©Merlijn Michon 

 

Al met al voelt Marleen zich goed voorbereid, mocht het weer een keer zo hard regenen. “Het gevoel van machteloosheid dat ik door de overstroming kreeg, kan ik met deze maatregelen voorkomen. Ik weet nu dat ik zelf iets tegen het water kan doen.”