Apollolaan ©Merlijn Michon
Groene erfafscheiding als maatregel tegen extreme regenval Amsterdam Weerproof

Groene erfafscheiding

Hagen en struiken zijn een mooie en betaalbare vorm van erfafscheiding. Bovendien vergroten ze de opname van regenwater en bieden ze schuilplaatsen en voedsel aan vogels, kleine zoogdieren en insecten.  

Hagen en struiken hebben nog meer voordelen. De bladeren verdampen regenwater en verkoelen zo de omgeving. De wortels verbeteren de ondergrond. Regenwater kan beter wegzakken. En door diepe wortels hebben vooral hagen minder last van langdurige droogte. 

Haagsoorten die het goed doen bij droogte, zijn bijvoorbeeld: berberis, laurierhaag, kardinaalsmuts, beuk en de haagbeuk. 

Begroeide hekken en schuttingen 

Met klimplanten maak je een groene erfafscheiding van een schutting, hek of rek. Klimplanten zijn er in verschillende soorten en maten.  

Er zijn wintergroene klimmers, zoals klimop, kamperfoelie en Toscaanse jasmijn. Er zijn klimmers die elk seizoen een andere kleur hebben, zoals de Oosterse wingerd (Parthenocissus tricuspidata). De bladeren van deze klimplant kleuren in het voorjaar brons, in de zomer groen en in het najaar prachtig rood tot donkerpaars. Er zijn bloeiende en niet bloeiende klimmers. En allemaal verbeteren ze de opname van regenwater. 

Klimplanten met bloemen of vruchten hebben nog een pluspunt. Doordat ze voedsel bieden aan dieren, vergroten ze de biodiversiteit. 

groene_schutting

Schematische doorsnede van een groene erfafscheiding.

Kijk voor instructies en producten bij handige links.

Groene erfafscheiding Apollolaan
Diverse typen groene erfafscheiding in de Apollolaan. ©Merlijn Michon