Groen balkon

Een groen balkon is een goed begin. Op een balkon kun je met planten schaduw en verkoeling creëren, zelf kruiden en mini-groenten kweken, en met bloemen een schuilplaats en voedsel bieden aan kleine diertjes zoals hommels en vlinders. 

Hoe klein of groot je balkon ook is, vergroenen is zo gebeurd: een plantenbak aan de reling, een paar potten op een rek of pallet en kleine klimplanten die vanuit potten tegen de muur of door balkonhekken groeien.  

Geschikte balkonplanten 

Hoeveel zon krijgt jouw balkon? Voordat je je favoriete planten aanschaft, is het verstandig na te denken over ligging van je balkon.  

Balkon op het noorden: kies voor schaduwplanten, zoals camelia, hosta, klimop, varen en vlijtig liesje. Moestuinbakken vul je met bieslook, tuinkers en kervel. Belangrijk op het noorden, is dat overtollig water kan weglopen. Is de grond te lang vochtig, dan kunnen plantenwortels gaan rotten. 

Balkon op het oosten: kies voor zonaanbidders zoals afrikaantje, flanelstruik, geranium, palmlelie en verbena. Belangrijk is dat deze planten voldoende (regen)water krijgen. 

Balkon op het zuiden: kies voor planten die goed tegen zon en droogte kunnen. Deze lijst is vrij lang. Een paar opties: agave, blauwe madelief, druif, lavendel, oleander, vetplanten en vijg. In de moestuinbak doen mediterrane kruiden, aardbeien, paprika’s en tomaten het goed. Maar ook deze planten vragen bij droog weer meer water. 

Balkon op het westen: kies voor sterke en laagblijvende planten die tegen een windstootje kunnen, zoals klaverzuring, kuiflelie, laurier, oost-Indische kers en siergrassen. In de moestuinbak doen bieslook, citroenmelisse, munt, rucola en snijbiet het goed. Tomaten ook, mits ze op een beschutte plek staan. 

Balkonplanten bewateren 

Geef je planten zoveel mogelijk regenwater. Zo verspil je minder drinkwater en zorg je beter voor je planten. In regenwater zit namelijk minder kalk. Als het balkon het extra gewicht kan dragen, zet dan een paar emmers, gieters of een kleine regenton neer. Twijfel je over de draagkracht? Raadpleeg een constructeur. 

En zorg dat overtollig water kan weglopen. Zo voorkom je wortelrot. Een paar dingen die je kan doen: niet te veel aarde in de potten, onderin de pot een laagje hydrokorrels en aan de zijkant een overloopgaatje boren. 

Uitdroging voorkomen 

Op een balkon droogt aarde eerder uit dan in een tuin. Kies daarom voor een mengsel van grond, zoals kokospotgrond. Dit houdt beter water vast dan standaard potgrond.  

Hoe kun je uitdroging tegengaan? Een paar tips: water verdampt minder snel in kunststof of geglazuurde potten dan in terracotta potten. Grond die bedekt is met planten droogt minder snel uit. Met een schotel onder de pot kan een plant gedoseerd water opnemen. Met een druppelslang leg je een bewateringssysteem aan. En geef je water in de avonduren, dan verdampt het niet direct.