Beplanting bij een watertuin
Groene tuin met bomen en kroos op water als maatregel tegen extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Beplanting 

Een groen Amsterdam is een gezond Amsterdam. Groen verhoogt de kwaliteit van leven en verbetert het milieu. Wil je jouw tuin en onze stad vergroenen? Ruil stenen in voor planten, bloemen en bomen. Breng de stad tot leven. 

In een groene tuin heb je minder last van droogte, hitte en wateroverlast. Dat zit zo: een bodem vol wortels kan meer water opnemen, vasthouden en laten wegzakken dan een bodem zonder wortels. Doordat planten vocht verdampen, verkoelen ze de omgeving. En bovendien biedt beplanting ook ruimte aan allerlei ander leven, zoals vogels, vlinders en egels. 

Wat voor beplanting? 

Kies voor (inheemse) beplanting die past bij jouw Amsterdamse tuin, balkon of dakterras. De ene plant kan goed tegen droogte, zon en wind. De ander heeft liever schaduw en een vochtige bodem. Dat geldt ook voor bomen en heesters. 

Kies je de juiste planten, dan is de kans dat ze gezond blijven groter. Ook als je ze weinig water geeft.  

Kwekerij en plantengids 

Ken je de Amsterdamse klimplantengids al? Hierin staat welke klimplanten geschikt zijn, hoe je schade aan de gevel voorkomt en hoe je een verticale tuin onderhoudt. De gids leid je in acht stappen naar een succesvolle groene gevel. 

Een interessante gids voor inheemse planten, is Planten van hier. Een rijk geïllustreerd boek bedoeld voor mensen die de kwaliteit van hun leefomgeving willen aanpakken.  

En in Amsterdam Noord vind je vollegrondskwekerij Noorderbloemen. Hier vind je bloeiende tuinplanten die passen bij Amsterdam tuinen, balkons en dakterrassen. Allemaal biologisch geteeld. 

 

Aan de slag!

doorsnede rainproof beplanting
Schematische doorsnede Weerproof beplanting.

Voordelen hoge en lage beplanting 

Hoe hoger de beplanting, des te dieper de wortels en des te beter de doorworteling van de bodem. Hogere beplanting zoals bomen en heesters verhogen het opnamevermogen van de bodem.  

Lage beplanting heeft weer andere voordelen. Met bodembedekkers droogt de grond minder snel uit en krijgt onkruid minder kans. In een gazon kan water wegzakken. En inheemse planten kunnen zich aanpassen aan de groeiomstandigheden in jouw omgeving. Hierdoor hebben ze minder bemesting, water en mulch nodig. 

Bomen 

Bomen verminderen wateroverlast, droogte en hittestress door water op te nemen, vast te houden en te verdampen. Maar hier geldt opnieuw: kies de boom die past bij de grondsoort en locatie. 

Sommige bomen doen het uitstekend bij extreem weer, zoals piekbuien en droogte. Grote ‘klimaatbomen’ zoals de eik, els, linde, acacia en haagbeuk. En kleinere ‘klimaatbomen’ zoals de elsrijk, esdoorn en Parrotia persica 

Op hete dagen bieden bomen schaduw en verkoeling. Hoe dichter het bladerdak, des te koeler het onder de boom is. Met een half transparant bladerdak heb je zowel verkoeling als licht in je tuin.  

Strak gazon of bloemrijk grasveld 

Zoals gezegd: in een gazon kan regenwater wegzakken. Op die manier vult een gazon het grondwater aan en helpt het verdroging voorkomen. Maar wat is beter een gemaaid gazon of een bloemrijk grasveld? 

Een gemaaid gazon is minder interessant voor insecten. En wordt er veel op gelopen, dan laat het na verloop van tijd minder water door. 

Een bloemrijk grasveld vergt minder onderhoud, heeft een betere doorworteling en is goed voor de biodiversiteit.