Watervertragende groenstroken Marco Polo Plein

Na een hevige regenbui ontstond er wateroverlast op het Marco Polo Plein in de Baarsjes wat voor een groot deel een versteend plein is. De bewoners rond het plein pakte dit probleem aan samen met betrokkenen van Midwest, Buro Regen&Water en de gemeente Amsterdam. In februari 2020 zijn tegels vervangen voor verlaagde groenstroken. Het plein functioneert nu als regenwater buffer tijdens hevige regen.

Vergroening
De omringde huizen stonden lager dan het plein. Hierdoor stroomde regenwater na een hevige bui de woningen in. Ook was het een gesloten donkere plek, aldus de bewoners, geen gezellig plein. Buro Regen&Water, het ontwerpbureau achter de regenbestendige tuinen van Midwest, heeft voor het Marco Polo Plein analyses gemaakt. De bewoners rond het plein wilden graag meer groen in de buurt. Dit was bovendien een goede oplossing om wateroverlast tegen te gaan. Het plein is vergroend doormiddel van verlaagde groenstroken. De paden lopen af naar het groen. Wanneer het regent, stroomt het water naar de beplanting. Het regenwater zakt dan de bodem in waardoor wateroverlast bij de woningen wordt voorkomen. Daarbij is dit een natuurlijke manier om de beplanting te voeden, zonder blauw heb je immers geen groen. Net zoals de naast gelegen tuinen van Midwest is het Marco Polo Plein nu ook rainproof.

Ontwerp proces
Buro Regen&Water heeft doormiddel van een participatieproces met de buurtbewoners het regenbestendige Marco Polo Plein ontworpen. Hierdoor hebben bewoners de mogelijkheid gekregen om actief mee te denken met het herontwerp. Er kon gekozen worden uit drie ontwerpen. In het gekozen herontwerp is er rekening gehouden met de ligging van het plein en heeft het een veel opener uiterlijk gekregen. Ook is de Amsterdamse stijl zoals de bebouwing rond het plein teruggebracht in het herontwerp. Zo heeft het plein nu de karakteristieken van deze stijl door rechte lijnen en rondingen.

Het plein is openbare ruimte en daarmee in bezit van de gemeente Amsterdam. Het initiatief van dit groene buurt project komt vanuit de bewoners. Buro Regen&Water heeft naast het ontwerp ook het beplantingsplan gemaakt. Hierbij is rekening gehouden met het schaduwrijke plein en welke planten het best tegen extra regenwater kunnen. Buro Regen&Water heeft samen met Midwest, Rock Supplies en de bewoners de groenstroken beplant. Nu is het plein helemaal af en staan de groenstroken in bloei. De bewoners en Midwest zorgen voor het onderhoud van de planten.

Locatie: Marco Polostraat, Amsterdam