Wadi bij Overtoom Amsterdam Weerproof

Watertuin in Stadstuin Overtoom

Stadstuin Overtoom is een duurzame nieuwbouwwijk. Stadsdeel Nieuw-West, woningbouwcorporatie Eigen Haard, Waternet en het team van Stadstuin Overtoom hebben een innovatieve watertuin ontworpen om het regenwater tijdelijk op te slaan en af te voeren. De watertuin bestaat uit een holle weg, wadi’s en infiltratiekratten. Het stadsdeel doet de uitvoering van de tuin.

Holle weg
Tussen de zes nieuwbouwblokken is een park waar een hol, stenen paadje doorheen slingert. Als het droog is kan deze weg gebruikt worden om te wandelen of op te fietsen. Tijdens een hoosbui verandert dit paadje tijdelijk in een kleine rivier. Het regenwater dat op de daken van de gebouwen in de omgeving valt, voert via de regenpijpen af op deze paden. Door de holle vorm en lichte helling wordt het regenwater afgevoerd naar de wadi’s in het park.

Wadi
Het water van de holle paden stroomt naar het groen van het park. Daar liggen wadi’s (Water Afvoer Door Infiltratie). Een wadi is een beplante greppel met een doorlatende bodem, oftewel een verlaging in het groen. Onder de wadi zitten infiltratiekratten om het water op te vangen.

Infiltratiekratten
De infiltratiekratten van 80cm x 80 cm x 35 cm zijn in de grond geplaatst. Deze vullen zich met het regenwater dat in de wadi zit, en houden het water zo tijdelijk vast. Langzaam stroomt het water naar het grondwater en verdwijnt in de dichtstbijzijnde sloot of het diepere grondwater.

Locatie: Suze Robertsonstraat, Amsterdam.