Electriciteitsvoorziening van Liander op een terp in Weesp Amsterdam Weerproof

Vitale functies op een terp in Weesp

Een van de beste maatregelen om de elektriciteitsvoorziening te beschermen tegen een overstroming is het plaatsen van de meterkast of andere elektrische installaties op een verhoging. Een voorbeeld hiervan is het investeringsproject in 2020 rondom de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weesp. De vernieuwing van het gebouw en terrein resulteerde in het verhogen van de vitale functies. 

De installatie op het terrein in Weesp was oud en aan vervanging toe. Dit was een mooie kans om bij de bouw van een nieuw installatie het gebouw en het terrein meteen klimaatbestendig te maken. Op basis van data hield het ontwerp van de nieuwe zuivering rekening met extreme regenbuien en de overstromingsrisico’s in het gebied.  

Zo werden de belangrijkste elektrische installaties op de eerste verdieping, boven de kantoorruimte, geplaatst. Handig als de stroom uitvalt. Dan kan de rioolwaterzuivering op een later moment de werkzaamheden zonder problemen hervatten.  Kijk voor meer inspiratie over waterbestendig bouwen bij onze maatregelen.

Ook werd het transformatorstation voor stroom door Liander op een ouderwetse terp gebouwd. Dit laatste gebeurde op verzoek van de beheerder.