Tuintegels gerecycled in skatepark

In 2020 is de gemeente Amsterdam een tegelservice pilot gestart. Met deze service stimuleert de gemeente Amsterdam de Amsterdammers om tegels in tuinen te vervangen voor groen. Ook in 2021 zijn er door heel Amsterdam tegels gewipt en opgehaald. Deze tegels worden verwerkt tot grondstof waar weer nieuwe betonproducten van gemaakt worden. Ook de ruim veertig vrijwilligers, die samen een skatepark bouwde, in de K-buurt in Amsterdam Zuidoost kunnen de tegels goed gebruiken. Er zijn ruim vier vrachtwagens aan tegels gerecycled als basis voor halfpipes en ramps.

Tegelservice

Om Amsterdammers te motiveren hun eigen tuin te vergroenen is in  2021 voor het tweede jaar op rij een tegelservice georganiseerd. Per stadsdeel zijn er maandelijks tuintegels opgehaald. Bewoners kunnen hun gewipte tegels aanmelden en op de hoek van de straat plaatsen. De gemeente haalt vervolgens de tegels kosteloos op. Met deze service geeft de gemeente aan dat het van belang is om de stad klimaatbestendig te maken, in de openbare ruimte én op privaat terrein.

Skatepark van opgehaalde tegels

Bewoners van de K-Buurt zijn zo’n twee jaar geleden een initiatief gestart om een skatepark te realiseren voor en door de wijk. Samen met jongeren uit de buurt zijn er ontwerpen gemaakt. De locatie van het nieuwe skatepark is een bekende plek in de buurt, de voormalige verharde ondergrond maakte het een fijne plek om te skaten.

Naast de vrijwillige inzet was er ook budget en bouwmateriaal nodig zoals staalmatten, beton en tegels. Tijdens de tegelservice kwam buurtbewoner, skater en initiatiefnemer Pieter Glas in contact met Amsterdam Rainproof. Amsterdammers wilde hun tegels kwijt en het skatepark had ze nodig. Een ideale win-win situatie! ‘Wij zijn enorm bij met tegels van de tegelservice! Meer groene tuinen en ons scheelde het een berg geld!’, aldus Pieter. Door deze samenwerking is het mogelijk gemaakt dat er ruim vier vrachtwagens met tuintegels van de tegelservice zijn verwerkt in het skatepark. Zo hebben bewoners uit heel Amsterdam letterlijk een steentje bijgedragen aan het skatepark voor de jongeren van de K-buurt. Het skatepark wordt eind oktober 2021 in gebruik genomen.

We hebben dit met een hele groep samengedaan, daar ontstaan vriendschappen uit en voor het parkje zelf een mate van eigenaarschap. Het is ons geschenk aan deze buurt, we willen hiermee een positieve bijdrage leveren’ – Pieter Glas, initiatiefnemer skatepark

Hergebruik tegels

Alle tegels opgehaald door de tegelservice zijn op een duurzame manier hergebruikt. SchreudersGroen is een groenaannemer die door heel Amsterdam tegels hebben opgehaald, om deze vervolgens te vermalen om hier opnieuw producten van te maken, zoals bloembakken.  Hierdoor zijn veel tuinen vergroend en krijgen de tegels een duurzaam nieuw leven.