Van steen naar groen

Een prachtig huis in Amsterdam Noord, met betegelde tuin, daar werden Merlin en Arnoud trotste eigenaars van. In september 2019 kregen zij de sleutel. Al snel was daar de wens voor meer groen in de tuin. Een aangekodigde tegelservice, waarbij de gemeente Amsterdam gratis tuintegels afvoerd, gaf Merlin en Arnoud de kans om die groene tuin te realiseren. Na twee dagen hard werken: tegels verwijderen en op afgesproken dag op de stoep plaatsen, zijn de tegels van Merlin en Arnoud opgehaald.

Groene tuin
Arnoud en Merlin wilden graag meer bomen, bloemen en planten in hun tuin krijgen. Om hoge kosten te voorkomen voeren ze dit stapsgewijs door. Via De Gezonde Stad hebben ze een boom gewonnen, maar dat was niet genoeg. In april 2020 hebben zij meer dan 50 grote tuintegels verwijderd en inmiddels is de tuin al een stuk groener. Tuindorp Oostzaan is een urgent regenwaterknelpunt en kan deze vergroende tuin goed gebruiken.

Merlin: ‘We zijn heel blij dat jullie de stenen hebben opgehaald.


Regenwaterknelpunt
Tuindorp Oostzaan heeft smal opgezette straten met weinig groen. De wijk ligt lager dan de omliggende straten. Na een hevige regenbui is er kans op wateroverlast. Door het vergroenen van de tuin van Merlin en Arnoud kan regenwater in de grond zakken. Zo wordt voorkomen dat regenwater naar lager gelegen delen van de wijk stroomt en wateroverlast veroorzaakt.

NK Tegelwippen
In de zomer van 2020 vindt het NK Tegelwippen plaats. Amsterdam gaat de competitie aan tegen Rotterdam. De stad die 12 september 2020 de meeste tegels eruit heeft, wint de wedstrijd! Ook de tegels van Merlin en Arnoud tellen mee.