Vrijwilliger werkt aan tuin bij de Heggerankweg Amsterdam Weerproof

Tegels uit de tuinen van de Heggerankweg

In de straat zijn op een zonnige dag in april 14 tuinen opgeknapt. De helft van deze tuinen is ook onttegeld. De tuinen in de straat zijn dus niet alleen weer netjes, maar ook groener en rainproof.

Sfeervideo

Benieuwd hoe we de actie hebben aangepakt en hoe gezellig het was? Bekijk dan de sfeervideo van de actiedag:

Tegels eruit

Sommige tuinen in de straat waren helemaal betegeld. Wanneer het dan regent, stroomt al het water direct naar het riool. Bij een hevige regenbui kan het riool niet al het water afvoeren. In een groene tuin kan het regenwater ook worden vastgehouden en geïnfiltreerd. In de tuinen is dus een deel van de tegels er uit gehaald.

Daarna zijn tuinaarde en planten in de tuin gedaan. Er is gekozen voor planten die de grond goed bedekken en weinig onderhoud nodig hebben. Zo blijft het lang mooi.

Er is ook rekening gehouden met speciale wensen van de bewoners. In één van de tuinen zijn wel tegels weg gehaald, maar er zijn genoeg tegels blijven liggen om de scootmobiel te kunnen parkeren.

Heggerankweg voor en na

Regenpijp afkoppelen

Een van de woningen had een kapotte regenpijp. In plaats van de regenpijp te repareren, hebben we de regenpijp afgekoppeld. Het regenwater stroomt nu over de tegels, die een stukje verlaagd zijn, richting de tuin. In de tuin is een grindkoffer aangelegd, waardoor het water goed kan infiltreren.

Regenpijp afkoppelen voor en na

Vrijwilligers

De tuinen waren in verval geraakt, doordat de bewoners zelf niet in staat zijn om voor het onderhoud te zorgen. 31 vrijwilligers hebben de gemaaid, onkruid gewied, planten bijgeplant en tegels er uit gehaald voor de bewoners die dat zelf niet kunnen.

De actie was een samenwerking tussen Eigen Haard, Sociaal Tuinieren, Stichting Present, Rode Kruis en Amsterdam Rainproof. De verschillende doelen van deze organistaties kwamen bij elkaar in de actie: de Heggerankweg waterbestendiger, leefbaarder en groener maken.

Tuinactie organiseren

Een jaar eerder was de tuinactie in Betondorp ook al een groot succes. Mirko van Ingen heeft daarom een handboek geschreven voor het organiseren van een rainproof tuinactie.

Locatie: Heggerankweg, Amsterdam