Tegels eruit en TonTuin voor wateropslag

Sinds 2016 woont Katinka in Nieuw Sloten. Daar heeft ze een voor- én achtertuin. Stapje voor stapje is ze bezig met het vergroenen van haar tuin en gaat ze bewust om met het hergebruik van materialen. Ook heeft ze een TonTuin, een regenton en plantenbak inéén. De TonTuin is een, door de WaterLeider ontwikkelde, speciale regenton die geen aansluiting nodig heeft op de regenpijp.

Tegels eruit, groen erin

Katinka wilde altijd al graag een tuin. Ze vindt het heerlijk dat ze nu een voor- en achtertuin heeft. De vorige bewoners hadden de tuin volledig betegeld, daar wilde ze graag verandering in brengen. ‘Tegenwoordig zijn steden zo versteend, het kan groener’, verteld Katinka. Ze heeftgrootse plannen in haar hoofd voor de tuin, maar het onttegelen is een zwaar werk. Katinka is in haar voortuin begonnen met het verwijderen van twee tegels per dag. ‘Ik vind een tuin met bloemen leuk, maar ook om eruit te kunnen eten’, aldus Katinka. Ondertussen is haar tuin groener, bloeien er bloemen en oogst ze groente uit haar eigen tuin. Door tegels te vervangen voor groen kan regenwater makkelijker de grond in zakken. Groene tuinen zorgen voor een sponswerking, wat wateroverlast verminderd. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling, niet alleen door het creëren van schaduw, maar ook door het vocht dat verdampt door bladeren.

Regenwater opvangen met emmers en TonTuin

Beplanting heeft water nodig, en om regenwater niet te verspillen heeft Katinka daar een simpele oplossing voor bedacht. Regenwater vangt ze op in emmers. Na een regenbui giet ze de volle emmers met water over in jerrycans om het water te bewaren voor droge perioden.

In de zomer van 2021 heeft Katinka meegedaan met een winactie van de WaterLeider en Amsterdam Weerproof. Hiermee heeft ze de TonTuin gewonnen. De TonTuin is een circulaire, gecombineerde regenton en plantenbak inéén. Water wordt opgevangen door het tuintje op de ton. Het regenwater dat in deze plantenbak valt, wordt vervolgens opgevangen in het onderste deel. De ton hoeft dus niet aangesloten te worden op de regenpijp. De TonTuin is ontworpen door de WaterLeider en is een gerecyclede ton, hier is Katinka voorstander van. Ze is bewust bezig met het hergebruiken van materialen. Van bloempotten, tuinborders tot tegels, in haar tuin krijgt het allemaal een tweede leven.

Laat het groeien en bloeien

Katinka’s tuin wordt steeds groener. Dit doet ook veel goed voor de biodiversiteit, ze heeft zelfs meerdere egeltjes die graag in haar tuin bezoeken. Ondanks dat het onttegelen een grote klus lijkt tipt Katinka: ‘Gewoon beginnen en wees niet bang voor een beetje natuur!’.