Hellend groen dak op Tandwielenfabriek Amsterdam Weerproof

Hellend groen dak Tandwielenfabriek

Op het dak van een voormalige fabriek in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam  is een groen dak aangebracht. De schuine daken van dit pand zijn voorzien van een mix van verschillende soorten sedum. Door de gevarieerde beplanting kan het groene dak goed regenwater vasthouden. Dankzij deze maatregel wordt de sponswerking van het centrum van Amsterdam verhoogd.

Groen dak
Dit groene dak bestaat uit dunne substraatlaag waar sedum op groeit. Tijdens een regenbui vangt de beplanting het regenwater op. Het dak houdt het water tijdelijk vast (in de substraatlaag) en dient als regenwaterbuffer. Dit groene dak bestaat uit een sedummixmat van Sempergreen dat beplant is met tien tot twaalf verschillende soorten sedum. Het vetachtige plantje sedum kan goed water in het blad opslaan. Hierdoor kan het dak uitstekend regenwater vasthouden tijdens hevige buien.

Van fabriek naar woningen
De voormalige tandwielenfabriek is in 1920 gebouwd. Na langdurige leegstand heeft Buro Amsterdam in 2013 het pand gekocht van een woningbouwcorporatie. In nauw overleg met Stadsdeel Centrum en buurtbewoners heeft Buro Amsterdam een renovatieplan uitgewerkt om het bijzondere pand te behouden en te transformeren tot twaalf industriële stadswoningen.

Locatie: Sint Antoniesbreestraat 1A