Sponstuin Rivierenbuurt

In de Rivierenbuurt is de St. Catharina Fröbelschool volledig gerenoveerd. Het is nu een wooncomplex voor jongeren en de gedeelde binnentuin heeft een nieuwe taak gekregen, het werken als spons. De Rivierenbuurt heeft snel wateroverlast na extreme regen en kan deze sponswerking goed gebruiken. Het is een prachtige tuin geworden die is aangelegd in samenwerking met de hoveniers Van der Tol en de woningcorporatie De Alliantie.

Sponswerking

Op de regenwaterknelpuntenkaart van Amsterdam valt de Rivierenbuurt goed op. Het is een van de extreem urgente knelpunten. Een manier om wateroverlast te voorkomen is door groenvoorzieningen te laten functioneren als een spons. In de sponstuin zorgen verschillende rainproof maatregelen voor het opvangen, het vasthouden en het teruggeven van het regenwater aan de omgeving.

Om het riool te ontlasten is de regenpijp van het gebouw losgekoppeld en op infiltratiekratten aangesloten. Wanneer het regent stroomt het regenwater in de infiltratiekratten die onder de halfverharding liggen. De halfverharding bestaat uit grind, hier kan regenwater wat in de tuin valt makkelijk doorheen en in de kratten wegzakken. Infiltratiekratten vormen een ondergrondse opslagruimte voor regenwater. De kratten hebben een oppervlakte van 60m2. Hiermee kunnen ze een hevige regenbui van 42mm bufferen. Na een bui zakt het opgeslagen regenwater gereguleerd weg in de bodem. Valt er zo veel regen dat de kratten het niet meer aankunnen, dan is er nog een overstort naar het riool.

Om de planten in de tuin ook tijdens droge periode water te geven is er een regenton van 400 liter geplaatst. Ook is er in het ontwerp aandacht gegaan naar het verhogen van de biodiversiteit. Heesters zorgen voor beschutting voor vogels en er is gekeken naar beplanting die insecten trekken. In de tuin is ook ruimte gemaakt voor een moestuin voor de bewoners.

 

Samenwerking

Het gebouw en de tuin is volledig eigendom van De Alliantie. Deze woningcorporatie is bezig met klimaat adaptief bouwen en Van der Tol streeft naar een ECOstad die groener, gezonder en leefbaarder is. Een goede combinatie voor het rainproof maken van de tuin! Het gebouw en de tuin werd gerenoveerd en De Alliantie heeft vanuit duurzaam oogpunt samen met Van der Tol een rainproof ontwerp gemaakt. Bekijk deze video met mooie beelden van de transformatie van de binnentuin!