Regenwaterzak installatie in kruipruimte Amsterdam Weerproof

Regenwaterzak in kruipruimte

Sinds het najaar van 2021 heeft Annette een regenwaterzak in de kruipruimte van haar woning. Alle regen die tijdens een bui op het dak van haar huis valt, stroomt via de regenpijp de regenwaterzak in. Het opgevangen regenwater wordt hergebruikt voor het doorspoelen van het toilet en het besproeien van haar tuin.

Elke druppel telt

In Annette’s tuin zijn onvoldoende mogelijkheden voor regentonnen. Tijdens droge zomers vindt ze het zonde om schoon drinkwater te gebruiken voor haar tuin. ‘Ik heb voor een regenwaterzak gekozen om mijn planten te voorzien van water’, vertelt Annette. Regenwater is tevens beter voor planten aangezien er geen kalk in zit.

De regenwaterzak die door JustNimbus is geïnstalleerd, is aangesloten op twee buitenkranen én het toilet. Tijdens een regenbui wordt het water via de dakgoot en regenpijp naar de waterzak geleid. Hoe groter het dak, hoe meer water er in de zak stroomt. De zak kan 4.500 liter water opslaan en ligt samen met de pomp in de kruipruimte van de woning. Dit werkt erg voordelig aangezien deze ruimte meestal niet wordt gebruikt. Het regenwatersysteem schakelt automatisch over naar drinkwater wanneer de zak leeg is. Wanneer de zak vol is, gaat het opgevangen regenwater naar het riool.

Via een dashboard kan Annette bijhouden hoeveel drinkwater ze tot nu heeft bespaard. ‘Sinds oktober hebben we al zo’n 3097 liter regenwater gebruikt!’, vertelt ze enthousiast. Nu nog wachten op de zomer om het opgevangen regenwater voor haar groene tuin te gebruiken.

Locatie: De Aker, Amsterdam Nieuw-West