Regenwatersysteem voor daktuinen Sluishuis

Bij het iconische Sluishuis dat oprijst in het IJ in Amsterdam komt een ingenieus regenwatersysteem voor alle groenvoorzieningen. Het opgevangen regenwater zorgt voor een duurzame bewatering van het groen, ook tijdens droge zomers. Het Sluishuis is in aanbouw en zal medio 2022 klaar zijn voor de eerste bewoners.

Slim regenwatersysteem

Rondom de grote terrassen van de woningen zorgen de plantenbakken voor een groene omgeving. Om de beplanting van genoeg water te voorzien is een regenwatersysteem van Mijn Waterfabriek toegepast. Het regenwater wordt opgevangen op het dak en komt via een automatisch doseringssysteem in de juiste hoeveelheid op het juiste moment in alle plantenbakken. Het slim bewateren van planten is een belangrijk aspect en maakt de planten beter bestand tegen weersextremen. Zodra een plantenbak voldoende water heeft, gaat de rest naar een lager gelegen bak. Het overtollige water wordt opgeslagen in een tank van 40m3 in de parkeergarage. Van daaruit kan het weer opgepompt worden bij droge periodes.

Beplanting en onderhoud

Het ontwerp en de beplantingskeuze van het groen is een onlosmakelijk deel van het Sluishuis. Dit wordt voorzien door groenaannemer Donker Groep. Voor de balkons is er gekozen voor inheemse beplanting die goed past bij het klimaat. De groenaannemer verzorgt daarnaast ook het beheer en onderhoud van alle buitenbeplanting, dit is onderdeel van de contractuele afspraken voor het gehele gebouw.