Regenwater hergebruiken bij de Intratuin

Intratuin Amsterdam, gevestigd in Stadsdeel Oost nabij park Frankendael, is grootverbruiker van water. Om alle planten dagelijks te kunnen bewateren en om gebouwen en vloeren te kunnen reinigen is er veel water nodig. Bij de bouw van het tuincentrum koos Intratuin voor een regenwaterhergebruiksysteem. Niet vanwege kostenbesparing maar omdat hergebruik milieuvriendelijke is en regenwater beter voor de planten.

Syteem

Het regenwater dat op het 6000 vierkante meter grote dak van het tuincentrum valt stroomt via dakgoten en inpandige buizen naar een grote silo van 210.000 liter die achter het tuincentrum staat. Deze silo heeft een diameter van 10,5 meter.

Het water wordt vervolgens via ondergrondse buizen naar een kleinere silo die in het tuincentrum staat gepompt. Het water komt hier op kamertemperatuur en dat is beter voor de planten.

Onderhoud

Het onderhoud dat bij dit systeem komt kijken is gering. Om ervoor te zorgen dat het water in de silo’s zo schoon mogelijk is, moeten de glazen daken wel zo nu en dan worden schoongemaakt.

Meer weten? Lees dan het verhaal ‘Regenwater recyclen in het tuincentrum

Locatie: Nobelweg, Amsterdam

Regenwaterhergebruik bij de Intratuin
De regenwater afvoeren zitten verwerkt in de draagconstructie. ©Merlijn Michon