Groene regentuin met kleurrijke regentonnen Amsterdam Weerproof

Regentuin in Watergraafsmeer

Het idee voor een watertuin werd geboren na de aanleg van het groene dak met daarop zonnepanelen. Dit dak werd geplaatst door Solar Sedum. Het mooie hieraan is dat het groen zorgt voor een rendement verhoging van de panelen én het vangt daarnaast ook regenwater op. De tuin kon hierbij niet achterblijven en in samenwerking met Van der Tol b.v. is een plan voor de regentuin opgesteld en uitgevoerd.

Opvallende regenton

Een grote wens was om het praktische met het esthetische te combineren. Daarom is de regenton van kleurrijke rioolbuizen gemaakt. Deze verschillende buizen zijn onder de grond met elkaar verbonden zodat het eigenlijk één grote regenton is. Hij vangt zijn regen op door de openingen aan de bovenkant. Misschien wordt in de toekomst de ton nog gekoppeld aan een dak afvoer, zodat hij nog meer water kan opvangen.

Jeux-de-boule baan

Een oude jeux-de-boule baan is uitgegraven en gevuld met poreus zand en lavastenen. Daarbovenop zijn speciale prairie planten geplaatst die bestand zijn tegen extreem droog én extreem nat. Het poreuze zand en de lavastenen zorgen ervoor dat het regenwater kan infiltreren maar ook dat het wordt vastgehouden voor de bewatering van de planten.

Bestrating met brede voeg

Er is geprobeerd om de hoeveelheid bestrating in de tuin zo minimaal mogelijk te houden. Het looppad van stenen is aangelegd met een brede voeg met daartussen breker zand, zodat het water ook hier gemakkelijk de grond in kan lopen. De losse manier van aanleggen zorgt ook voor een leuk speels effect in de tuin.

Beplanting

Een weelderige beplanting van de tuin zorgt voor een mooie natuurlijk aanblik en vergroot de natuurlijke sponswerking van de stad. Planten verbruiken regenwater en het overtollige water kan infiltreren. Ook dit zorgt dus weer voor een combinatie van functioneel en mooi.

Benieuwd hoe dit initiatief is ontstaan en uitgevoerd? Weten welke kansen en belemmeringen het project met zich meebracht? Lees dan het verhaal van Wim Hafkamp, inwoner van de Watergraafsmeer die zijn tuin onder handen nam.

Locatie: Stade de Colombes, Amsterdam