Regentuin Huis van de Wijk Lydia

In de binnentuin van het Huis van de Wijk Lydia in Oud-Zuid is een voorbeeldtuin met regen- en hittebestendige maatregelen aangelegd. De voorbeeldtuin is een initiatief van buurtbewoners van de Johannes Vermeerbuurt en Duivelseiland, in samenwerking met Weerproof-partner GroeneBuurten.

Regentuin 

De binnentuin heeft een klein groen dak en er zijn twee regentonnen op de afgekoppelde regenpijpen aangesloten. Een regenwaterdouche, aan het uiteinde van een regenpijp, geeft gedoseerd water aan de planten in een geveltuintje. En daar waar zich voorheen altijd een grote plas regenwater verzamelde op de tegels, is ondergronds een waterinfiltratiesysteem aangelegd met kratten.

De buurtbewoners hebben in augustus 2020 nieuwe stappen ondernomen in de regentuin. Zo is een groot deel van de versteende binnenplaats vergroent. Er zijn circa 900 stoeptegels verwijderd, samen met een kunststof mat die gebruikt worden onder speeltoestellen, wat gelijk staat aan een oppervlakte van ruim 120m2. Nu kan het regenwater na een hevige bui beter in de bodem infiltreren. Een deel van de stoeptegels zijn hergebruikt in stapelmuurtjes waar men op kan zitten. Met het plaatsen van de stapelmuurtjes is nagedacht over het creëren van reliëf. Door de hoogteverschillen kan regenwater afstromen naar plekken in de tuin die daar (regen)bestendig voor zijn gemaakt. Er is rekening gehouden met beplanting voor natte en droge stukken. Al deze Weerproof maatregelen zorgen ervoor dat er minder regenwater direct wordt afgevoerd, het regenwater goed wordt gebruikt en daardoor de kans op wateroverlast wordt verkleind.

Demodagen

In de tuin worden demodagen georganiseerd. De eerste twee vonden plaats in 2019. Bewoners van Amsterdam werden uitgenodigd om de nieuw aangelegde maatregelen te bekijken, vragen te stellen aan aanwezige betrokken organisaties, en zich te laten inspireren. GroeneBuurten gaf uitleg over hoe een regenton kan worden aangesloten, hoe simpel het aanleggen van een groen dak kan zijn en promootte hun regentonnenkortingsactie (met steun van Weerproof). Regenwaterbuffer.nl (vertegenwoordigd door een buurtbewoner) had een opstelling meegenomen om te laten zien hoe regenwaterbuffersystemen werken en Weerproof was aanwezig om uiteenlopende vragen over regenwateropvang en -gebruik te beantwoorden. Met een infraroodcamera werd getoond hoe muurbegroeiing een spectaculair effect heeft op het weren van zonnewarmte. Ook kon je zien hoe je met een wandrek dergelijk verticaal groen kunt aanleggen zonder dat bijvoorbeeld klimop of blauweregen aan de muur vastgroeit (met prachtige schuilruimte voor vogelnestjes en insecten!). Tenslotte werd er gedemonstreerd hoe een peilbuis te gebruiken om grondwaterstanden te meten.

In het najaar van 2020 wordt opnieuw een demodag gerealiseerd, om de voortgang bij de aanleg van de regentuin te tonen.

Kon je niet aanwezig zijn op de demodagen maar ben je toch benieuwd? Neem dan op een ander moment zelf een kijkje in de tuin!

Locatie: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2A. Doordeweeks geopend van 12.00 tot 17.00 (vraag even toestemming aan de bar).

Meer informatie over de maatregelen kun je opvragen bij de medewerkers van GroeneBuurten. Hun kantoor is om de hoek bij het Groenpunt in de Coenen, J.M. Coenenstraat 4. Telefoon 020 6628 237 of mail info@groenebuurten.nl.

Zie ook: https://groenebuurten.nl/zonnige-regentuin-demoavond/ of https://groenebuurten.nl/agenda-item/nogmaals-een-regentuin-demodag/.