Regentuin An Chi

Relaxen in een watervriendelijke Chinese tuin, aan de Overtoom. Dat kan na een rustgevende massage bij An Chi. Alleen werd de voormalige Chinese tuin tijdens hevige regen regelmatig getroffen door regenwateroverlast, hierdoor kwam de opdracht vrij voor het bedrijf Towards Nature om de tuin Rainproof in te richten.

De regentuin

Met het oog op de toenemende hevige neerslag is het cruciaal om de tuin regenbestendig in te richten.  Om te beginnen zijn er twee vijvers aangelegd waar het regenwater tijdelijk geborgen kan worden. Daarnaast heeft een groot deel van de verharde tegels plaats gemaakt voor vergroening. Zo zijn er in totaal 8 fruitbomen, 6 struiken en een groot aantal aan bloemen gepland in de nieuw ingerichte tuin. Daarnaast is het maaiveldhoogte van de tuin met circa 30-40 centimeter verhoogd, waardoor wateroverlast vanaf de buren wordt gereduceerd. Dankzij de bovenstaande maatregelen wordt iedere druppel opgenomen en heeft de regentuin een natuurvriendelijk karakter.

Oude situatie Chinese tuin

De tuin was voornamelijk betegeld waardoor regenwater nauwelijks de grond in kon inzakken (infiltreren). Daarnaast kwamen 2 regenpijpen vanuit het gebouw ook uit in de verharde tuin, wat aanhoudende wateroverlast tot gevolg had. Ook lagen de tuinen van de buren ongeveer 40 centimeter hoger dan de Chinese tuin van An Chi. Dus ook het water wat viel in de aangrenzende tuinen, stroomde richting de tuin van de massagesalon. Kortom het was hoog nodig om de regentuin aan te leggen.

Ecologisch en duurzaam ontwerp

Vanwege de passie als bedrijf voor het ontwerpen van een ecologische duurzame leefomgeving voor de maatschappij, heeft Towards Nature gekozen voor een relatief goedkope oplossing om wateroverlast te voorkomen. Haar motto is dan ook niet te vechten tegen het regenwater maar juist de kansen te benutten en leven met het regenwater dat wordt aangeboden.

 Locatie: Overtoom, Amsterdam