Schot voor voordeur met bewoner tegen overstromingsrisico Amsterdam Weerproof

Regenbestendig souterrain

Op 28 juli 2014 stroomde het regenwater in het souterrain van Marleen Doodkorte naar binnen. Om te voorkomen dat dit bij de volgende hoosbui nog een keer gebeurt, heeft de eigenaresse diverse maatregelen genomen om haar souterrain te beschermen.

Raam in het souterrain
De stenen band om de bak van het souterrain is verhoogd. Twee randen van cement om het raam moeten het water tegen houden. Over de bak ligt een rooster, met daarover een schuine plaat van glas die regen buiten houdt. De zijkanten zijn open gelaten voor ventilatie.

Voordeur met schot en zandzakken
In het deurkozijn zijn twee sleuven aan weerszijden geplaatst, waar een houten schot ingeschoven kan worden. De houten plank is op maat gemaakt. In de tuin liggen zandzakken. Deze wegen 7,5 kilo per stuk zodat de eigenaresse ze in haar eentje kan optillen. De zandzakken dienen als extra bescherming bij de voordeur.

Weerproof meubilair
Alle meubels staan op wieltjes. Mocht er toch regenwater naar binnen stromen, dan staan de spullen in de boeken- en kledingkasten droog. In plaats van vloerbedekking ligt er novilon zeil op de vloer. Dit zeil kan als het nat wordt opgerold worden, en droogt snel.

Lees meer over de ervaring tijdens en na de hoosbui van de eigenaresse Marleen Doodkorte in ‘klaar voor de volgende hoosbui’.

Locatie: Lumeijstraat, Amsterdam.