Wit dak op Wibautstraat tegen hitte Amsterdam Weerproof

Reflecterend wit dak Wibautstraat

Vanaf de straat zie je niets bijzonders aan het kantoor van Reclassering Nederland aan de Wibautstraat. Maar van bovenaf gezien is het pand een opvallende verschijning in de zee van zwart bitumen daken. Reclassering Nederland heeft namelijk een wit reflecterend dak.

Verkoelend wit dak

De witte coating heeft op warme dagen een temperatuur verlagende werking, waardoor het binnen lekker koel blijft en het gebruik van airconditioning kan worden beperkt. Op zomerse dagen ligt de temperatuur van een wit dak tot wel 30 graden Celsius lager dan van een zwart bitumen dak.

Volledig recyclebaar

De nieuwe dakbedekking, geplaatst door dakdekkersbedrijf Kewodak | De Dakmakers uit Alphen aan den Rijn, is volledig recyclebaar. Hiermee sluit de dakbedekking naadloos aan op de duurzaamheidsambities van Amsterdam. De stad wil in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Voor de renovatie heeft Reclassering Nederland een CO2-certificaat ontvangen.

Om precies te zijn is het witte dak (990 vierkante meter) een ‘luchtzuiverend ECO-dak’. De witte leislag bevat een coatinglaag van titaniumdioxide. Onder invloed van UV-licht (de zon) werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijke, milieuneutrale stoffen.

Luchtzuivering

Het nieuwe dak van Reclassering Nederland zuivert op jaarbasis 225 kilogram NOx (stikstof) en 150 kilogram SOx (zwaveloxide) uit de lucht en levert een CO2-reductie op van 822 kilogram per jaar, aldus het onafhankelijke Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

De coating bevat tevens Graphite-technologie, die (vlieg)vuur vertraagt en schade daarmee tot een minimum beperkt. Een ander voordeel van een wit dak is dat dit het rendement verhoogt van zonnepanelen. Reclassering Nederland is voornemens over te stappen op zonne-energie.