Project Smartroof 2.0

Op het Marineterrein ligt een blauw-groen onderzoeksdak, Project Smartroof 2.0. Op dit dak wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verkoelende werking van blauw-groene daken.

Polderdak met Capillaire irrigatie

Groene daken kunnen regenwater tijdelijk bergen waardoor het riool minder wordt belast tijdens hevige regen. Smartroof 2.0 heeft behalve een groene laag ook een polderdak systeem. Dit systeem bestaat uit een drainagelaag van Permavoid units van 85 mm onder het groene dak waar het water in blijft staan. Met capillair werkende vezel-cylinders in de Permavoid Units wordt het water op natuurlijke wijze tijdens droge periodes weer terug naar de beplanting gebracht. Een 100% natuurlijke manier van irrigeren waar geen electriciteit, pompen, tanks, slangen of kleppen voor nodig zijn.

Klimaatadaptatie onderzoek

Het vasthouden van water is ook een manier om het gebouw en de omgeving te beschermen tegen hittestress. De planten worden geïrrigeerd met het regenwater en door de verdamping koelt het dak af. Een blauw-groen dak werkt als isolatie, waardoor binnen in het gebouw minder airconditioning nodig is. De omgeving blijft ook comfortabeler door het verkoelende effect van het water en de planten op het dak.

Tot nu toe zijn er nog nooit goede metingen gedaan op blauw-groene daken. Hoeveel water er verdampt en wat het verkoelende effect is, wordt onderzocht op Project Smartroof 2.0. Onder Topsector Water doen KWR Watercycle Institute, Bureau Marineterrein Amsterdam, Drain Products Europe BV, Ingenieursbureau Amsterdam, Waternet en Aedes Real Estate onderzoek naar de verdamping en verkoeling van het blauw-groene dak. Project Smartroof 2.0 staat vol met sensoren (maar liefst 57) die onder andere neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid, zonlicht en verdamping meten.

Biodiversiteit

De combinatie van water en planten versterkt elkaar, want groen functioneert niet zonder water. Hierdoor kunnen op een dunne bodem veel verschillende soorten planten op het dak groeien, omdat beschikbaarheid van water geen beperking meer is. Boven Project Smartroof 2.0 vliegen de bijen dan ook vrolijk rond.

Locatie: Gebouw 002 Marineterrein, Amsterdam

Lees hierover meer in de publicatie: Evaporation from (Blue-)Green Roofs: Assessing the Benefits of a Storage and Capillary Irrigation System Based on Measurements and Modeling