Schets van Patio Amsterdam Weerproof

Patio-tuin Nieuw-West

De patio (5 x 6 m) was door de vorige eigenaren volledig betegeld. De patio wordt aan vier kanten begrensd door muren – met alleen een opening voor de poort. Het afschot van de bestrating was niet goed. Het regenwater kon moeilijk weg en in de loop der jaren waren hierdoor verzakkingen ontstaan. De tuin was kaal en had een kille sfeer. De huidige eigenaren wilden meer groen, maar toch voldoende ruimte om met hun gezin te kunnen zitten en spelen.

Er is een lange strook met plantvakken langs de muren en enkele kleinere plantvakken gemaakt. Verder hebben we veel ‘verticaal groen’ toegevoegd: de muren moeten begroeid raken met klimop, klimroos en wingerd. Langs de palen van de (bestaande) houten constructie en langs de regenpijp moeten planten zoals hop, kamperfoelie en braam omhoog groeien. Omdat het grote plantvak bijna geheel in de schaduw ligt zijn vaste planten gebruikt die hier goed tegen kunnen; planten met verschillende bladvormen en gele of witte bloemen.

Natuurlijk wordt ook de regenpijp afgekoppeld met een regenzuil. Hierdoor houdt de tuin tijdens regenbuien water tijdelijk vast.  De vulautomaat zorgt ervoor dat de ton gevuld wordt tot een maximum niveau, komt het daarboven dan vloeit het water weer gewoon af via de regenpijp. Met het water uit de regenzuil worden de planten begoten. Tuinplanten hebben liever regenwater dan kraanwater dus ook vanuit dat oogpunt is afkoppelen een voordeel!

Locatie: Ukkelhof, Amsterdam