Marineterrein krijgt bloemrijke gazonstrook

Het Marineterrein is voor een deel openbaar gebied dat bestemd is voor recreatie. In de zomer wordt er gezwommen en op het naast gelegen grasveld kan er van de zon worden genoten. De rand van het gazon heeft De Enk voorzien van bollen en bloemenzaad zodat het terrein vanaf februari continu in bloei staat. De diversiteit aan bloemen draagt bij aan een gezonde bodem en verminderd daarmee de kans op wateroverlast.

Voordelen bloemenrijke gazonstrook 
Groenaannemer De Enk Groen & Golf kreeg de opdracht om de biodiversiteit op de Marineterrein te verbeteren. In november 2020 zijn bloembollen gepoot en dit voorjaar wordt er een bloemenmengsel gezaaid.  Vanaf februari gaan de krokussen, tulpen, narcissen, hyacinten en sieruien bloeien. In de lente zal het bloemenmengsel met onder andere duizendblad, margrieten, avondkoekoeksbloem, rode klaver en boterbloemen floreren. Hierdoor wordt de biodiversiteit van het gazon verhoogd wat bijdraagt aan een gezonde bodem.

Een gazon kan regenwater infiltreren. Wel kan de doorlaatbaarheid van een eenvoudig grasveld waarop gelopen wordt na verloop van tijd verminderen doordat de grond wordt dicht gestampt. Bij een beplante bodem zorgen de wortels van de planten er verder voor dat de bodem meer water kan opnemen, vasthouden en laten wegzakken.  Een beplante bodem warmt bovendien veel minder op dan een verharde bodem en de planten zorgen voor extra verkoeling door verdamping. Een bloemrijk grasveld vergt weinig onderhoud, levert een grotere bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling dan een standaard gazon.