Klimaattuin Slotermeer

Klimaattuin Slotermeer is een van de winnende inzendingen van Buurtbudget Slotermeer Noordoost 2019. Buurtbewoner en initiatiefnemer Jocelyn kwam in actie nadat het grasveld tegenover haar huis na elke regenbui onderstroomde. Samen met de buurt, Buro Regen&Water en de expertise van NL Bloeit, maakte zij de buurt groen en klimaatbestendig.

Bloemrijke wadi’s als klimaattuin

Initiatiefnemer Jocelyn de Kwant ergerde zich – net als veel van haar buren – aan de slechte staat van het grasveld: in de zomer gortdroog, in de winter onder water. Buro Regen&Water is gevraagd voor advies en heeft een regenwaterplan gemaakt voor het gebied. Samen met de buurtbewoners en betrokken partijen is er gekeken naar natuurlijke oplossingen.

Er is gekozen voor het aanleggen van wadi’s met bloemrijke beplanting. Een wadi is een verlaagde groenstrook. De vier gegraven wadi’s zijn een halve meter diep, waarin het water na een hevige regenbui wordt opgevangen en langzaam in de grond kan infiltreren. Door het gebruik van hoogteverschillen stroomt het regenwater naar de laaggelegen wadi waardoor wateroverlast wordt voorkomen. Eronder ligt drainage en de vegetatie in de wadi bestaat uit inheemse beplanting, dit zijn planten die hun oorsprong in Nederland hebben. Goed voor biodiversiteit, een gezonde bodem en inheemse vegetatie is sterker. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor planten met penwortels die de kleilaag doorboren. In samenwerking met NL Bloeit! zijn er twee typen, voor natte en droge grond, inheemse kruidenrijke vegetatie aangelegd. Wilde inheemse planten zijn beter bestand tegen weersextremen en zijn bovendien van grote waarde voor bijen en vlinders.

Wadi’s beplanten op burendag!

Zie hieronder een video van Wij Zijn Plein 40-45 tijdens het beplanten van de wadi’s.

Video van Klimaattuin Slotermeer

Volg de Klimaattuin Slotermeer op Instagram en op www.klimaattuinslotermeer.nl