Klimaatbestendig MKC de Schatkaart

Het Centrumeiland op IJburg is volop in ontwikkeling naar een groene en duurzame wijk. In het hart van dit zelfbouweiland komt een nieuwe wijkvoorziening met de naam MKC de Schatkaart. Het domein van een montessori basisschool, een kinderdagverblijf en een sportvoorziening voor de school en de buurt. De bouw start in januari 2022.

Traplandschap met sterk centraal hart

De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil heeft BDG Architecten optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen. Ook biedt deze opzet plek aan een dakterras waar het onderwijs in een groene omgeving wordt doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Het hoogstgelegen dakdeel wordt volledig voorzien van pv-panelen.

Klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels

MKC De Schatkaart komt aan een bomencarré op het hoofdplein van het Centrumeiland. De groene daktuin, loggia’s met planten en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes maken het kindcentrum natuurinclusief. Ook is de nieuwbouw regenbestendig: het groen op het dak neemt hemelwater op en houdt het vast. Het overschot aan regenwater wordt via centrale schachten afgevoerd op infiltratiekratten onder het bomencarré. Het Centrumeiland krijgt namelijk geen klassiek hemelwaterriool. In de openbare ruimte wordt al het regenwater via de straten afgevoerd naar lagergelegen groenzones waar het de bodem in kan zakken. Lees hier meer over Centrumeiland.

Het kindcentrum vormt een rustpunt in de wijk waar de zelfbouwprojecten sterk verschillen in vorm en materiaal. Tegelijkertijd sluit het exterieur van het kindcentrum aan op deze diversiteit. Het gebouw heeft een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Door gevelopeningen zijn de kleurrijke binnenwanden vanaf de straat goed zichtbaar.

Opdrachtgevers: Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), Humankind & gemeente Amsterdam