Het Eetbare Plantsoen met Groenkiosk

Midden in de Kinkerbuurt, op het Nicolaas Beetplantsoen ligt Het Eetbare Plantsoen. De HEP-tuin is in totaal zo’n 600 m2 groot en bestaat uit een gezamenlijke moestuin en een kruid-fruittuin. Toenemende zware regenval en droogte in de zomer vragen om klimaatbestendige maatregelen om nog enige oogst te krijgen. Begin 2021 is de Groenkiosk geplaatst, een container met een groendak en regenwateropslag om de HEP-tuin te voorzien van regenwater. Buurtbewoners kunnen ook langs de kiosk voor informatie over vergroening en duurzaamheid.

Het Eetbare Plantsoen

In 2015 begon Lea Witmondt, bewoner van de Borgerbuurt met het idee voor Het Eetbare Plantsoen. Er werden flyers uitgedeeld en ze organiseerde buurtbijeenkomsten. Met subsidie van de gemeente is het een gezellige ontmoetingsplek geworden waar de buurt met elkaar een moestuin en boomgaard onderhoudt. Lea: “Nadat de gemeente een grondonderzoek had verricht, kregen we een mooi bedrag en konden we beginnen met het eerste perceeltje. Dat was onder de voorwaarde van een zelfbeheercontract: wij als bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.”  Twee keer per week wordt er ‘georganiseerd getuinierd’ zodat het plantsoen gestructureerd wordt onderhouden.

In het midden van de HEP-tuin ligt een plein dat erg stenig is. Hemelwaterafvoer is dan ook met de toenemende zware regenval een punt van zorg en aandacht. In beide tuinen wordt hun best gedaan om bij (zware) regenval geen overstromingen te krijgen. In de afgelopen jaren zijn ze erachter gekomen dat door het ophogen van de looppaden en het inzaaien van gras wateroverlast kan worden voorkomen. In de zomer treedt een ander probleem op, namelijk water te kort. Hierbij zou de Groenkiosk, een initiatief opgezet door Lea, de HEP-tuin kunnen voorzien van opgeslagen regenwater.

De Groenkiosk, het groene hart van de buurt!

Bewoners van Amsterdam West hebben voor West Begroot 2019 onder andere hun stem gegeven aan het project ‘De Groenkiosk’. Deze kiosk is zowel een sociaal als een groenontmoetingspunt, vlakbij de al bestaande tuinen van Het Eetbare Plantsoen. Een plek voor ieder in West, maar ook daarbuiten waar men elkaar kan ontmoeten. Een groen hart van de buurt waar bewoners informatie kunnen krijgen over tuinieren, plantensoorten en geveltuinen of het ruilen en kopen van planten, zaden en stekjes. De kiosk krijgt een groendak wat als voorbeeld en inspiratie dient. Regenwateropvang doormiddel van een regenton zal de HEP-tuin voorzien van water in de droge zomer maanden. Verder zal er ruimte worden gemaakt voor een minigroenbibliotheek, kan er je eenvoudig handgereedschap lenen en kunnen er workshops worden gegeven. De Groenkiosk zal gerund worden door vrijwilligers en gedurende de maandag maart tot en met oktober altijd open zijn op zondag van 11.00 – 15.00 en woensdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Locatie: Nicolaas Beetplantsoen, Amsterdam