Groene tuin met regenwatervijvers

Aan de Maanstraat in Tuindorp Oostzaan, is een woning voorzien van een regenbestendige voor- en achtertuin. De voortuin aan de Maanstraat is flink onthard en staat vol struiken en prachtige planten. Het is een inspiratie voor velen. Ook de achtertuin is regenbestendig. Er zijn twee regenwatervijvers, een regenton en vele bloeiende planten en struiken te vinden. Door deze maatregelen kan er een grote hoeveelheid aan regenwater worden geborgen in zowel de voor- als achtertuin.

Groene tuin

De groene tuin biedt de bewoonster  een prachtig uitzicht vol vogels, vlinders en bijen. Door de vele planten en bloemen kan het regenwater geleidelijk in de bodem zakken (infiltreren). Om het regenwater beter de bodem in te laten zakken voegt de bewoonster regelmatig compost toe om de bodem luchtig te houden.

Regenwatervijvers

In de achetrtuin zijn twee vijvers aangelegd. Deze vijvers dienen als tijdelijke opslag voor het regenwater. In droge tijden gebruikt de bewoonster het regenwater uit de vijvers om de planten te voorzien van voldoende water.

Regenton

In de regenbestendige tuin staat ook een regenton. Het regenwater wordt zo op een gemakkelijke wijze opgevangen en ingezet in drogere periodes. Deze regenton is echter niet aangesloten op een regenpijp. Deze ton fungeert dus gewoon als opvangbak. Bij een verwachte bui, gaat de deksel er dan ook vanaf. Ook op deze manier vult de regenton zich toch regelmatig met water. Zo heeft de bewoonster meerdere opvangmogelijkheden gecreëert en heeft ze genoeg water opgeslagen om drogere periodes makkelijk door te komen. Geen druppel kraanwater is nodig voor deze tuin.

Locatie: Maanstraat, Amsterdam