Groene binnentuin voor gezinsopvang HVO Querido

In Amsterdam West heeft de gezinsopvang van HVO-Querido sinds juni 2019 een natuurspeeltuin. Voorheen lag het binnenterrein vol met tegels, van muur tot muur. HVO-Querido wilde graag vergroenen en de tuin prettiger voor kinderen en natuur maken. Tegels eruit, groen erin! hielp met het vergroenen en rainproof maken van deze speeltuin.

Tegels eruit, groen erin
Door Tegels eruit, groen erin! zijn circa 3.500 tegels uit de binnentuin gehaald. Het project heeft geholpen bij het aanvragen van een boomsubsidie en is er 20 kuub teelaarde aangeleverd voor groen, struiken en bomen. Door het vergroenen van de binnentuin kan het regenwater bij een extreme bui makkelijker de grond in zakken. Hierdoor wordt wateroverlast voorkomen. Hoe minder tegels en meer groen, hoe beter. De biodiversiteit wordt verbeterd en het groen houdt de speeltuin koeler op hete zomerse dagen. De meeste tegels werden ter plekke hergebruikt. Dat is duurzamer dan afvoeren. De kinderen en hun ouders hebben nu een gezonde en prachtige natuurspeeltuin.

Samenwerking

Het tuin ontwerp door bureau RIS is door hoek Hoveniers samen met medewerkers en de kinderen van de opvang gemaakt. De natuurspeeltuin is mede tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Kinderpostzegels, Stadsdeel Amsterdam-West en Tegels eruit, groen erin!