Groen dak voor het Apollo House

Op het Apollo House ligt sinds 2023 een groen dak met zonnepanelen. Het dak buffert tot wel 100.000 liter regenwater, de inheemse sedums bevorderen de biodiversiteit, de omgevingstemperatuur zakt met 4 graden en daardoor renderen de zonnepanelen renderen tot wel 10 procent meer elektriciteit.

Het Apollo House in Amsterdam-Zuid is een kantoorgebouw van internationale allure. Het werd gebouwd in 1937-1939 en is sinds 2004 een rijksmonument. In opdracht van vastgoedbedrijf Newomij B.V. en advocatenkantoor Allen & Overy heeft TOPGROEN ruim 1.720 vierkante meter groen dak gerealiseerd. Omdat ze naast een groen dak ook zonnepanelen wilden plaatsen voor duurzame energie, is het groen rondom de zonnepanelen gelegd.

De Gemeente Amsterdam droeg bij aan dit project door subsidie te verlenen.

Wat levert het dak op?

Het groene dak ziet er niet alleen mooi uit, het levert ook iets op. De 144 PVT zonnepanelen leveren naar schatting 56.000 kWh stroom op jaarbasis en een CO2 besparing van 26.282 kg.  De planten op het dak zorgen voor een buffering van 70.000 tot 100.000 liter water. Dit ontlast de riolen in de omgeving aanzienlijk tijdens hevige regenbuien.

Het dak bestaat uit diverse soorten sedums. Daarnaast is er een strook aangebracht waarbij is gekozen voor meer inheemse soorten ter bevordering van de biodiversiteit. Dit zijn kruiden, wilde bloemen en (sier) grassen. In samenwerking met de Vlinderstichting zijn ook nog zeven speciale ontwikkelende biodiversiteitspakketten aangebracht. Deze hebben een gunstige invloed op de aanwezigheid van vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Een groot groen dak zoals op het Apollo House heeft ook onderhoud nodig. In de huidige veranderende klimaatomstandigheden waarbij extremer weer vaker gaat voorkomen zoals lange droge periodes is er onder het groen dak een speciaal beregeningssysteem aangebracht. Dit beregeningssysteem monitort met sensoren en actuele weersvoorspellingen, hoeveel water het groen nodig heeft in droge periodes.

Wat waren de uitdagingen?

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen geweest in de realisatie van dit project:

  • Voor het ronde dak moest alles aan de randen op maat worden gemaakt.
  • Vooraf veel bureaucratische rompslomp vanwege de monumentale status van het pand.
  • Onder het dak is meer dan vier kilometer aan druppelslangen en sensoren aangelegd. Dit goed op elkaar laten aansluiten vanaf de besturingscomputer was een uitdaging.

Dit project is van partner TOPGROEN.