Extra groen bij Beatrixpark Amsterdam Weerproof

Extra stukje Beatrixpark

Amsterdam ontwikkelt volop nieuwe gebouwen op de Zuidas. Naast het Beatrixpark zijn twee nieuwe kantoren gebouwd met daaronder een parkeergarage. Van die parkeergarage is niets te zien. Tussen de twee torens in ligt een tuin op het dak van de parkeerkelder. De daktuin is openbaar toegankelijk en sluit aan op het Beatrixpark, dat daardoor eigenlijk een stukje groter is geworden.

Weinig gronddekking

De parkeergarage ligt half verdiept, het dak komt dus boven de omgeving uit. Op dit dak ligt een laag grond met een dikte van 0,8 tot 1,2 meter. Om het dak te kunnen beplanten en het risico op wateroverlast of juist verdroging te minimaliseren is een drainagelaag aangelegd tussen het dak en de grond.

Drainage laag

In deze drainagelaag wordt overtollig water opgevangen en bewaard. Hierdoor raakt de bodem niet oververzadigd met water. Door capillair werkende vezels, kan water uit de drainagelaag weer omhoog worden gezogen de bodem in. Zo hebben de planten in droge periodes ook voldoende water. Als er teveel water in de drainagelaag zit, dan stroomt het richting het grondwater van het Beatrixpark.

Grondwater

Het Ingenieursbureau van gemeente Amsterdam heeft berekend dat het grondwater van het Beatrixpark laag genoeg is om het vanaf de daktuin te laten stromen. Het dak van de parkeerkelder is hoger dan de omgeving en het maaiveld loopt naar beneden richting de vijver in het park. Ondergronds wordt regenwater goed vastgehouden en door de planten benut en het maaiveld is slim ontworpen. Zo voorkomen we wateroverlast.

Locatie: Beethovenplein, Amsterdam