Groen plein Europaschool

In 2019 is het schoolplein van de Europaschool in Amsterdam-Zuid getransformeerd naar een levendig plein met meer natuur. Voorheen was het plein helemaal betegeld. Hierdoor is het plein vaak onderwater komen te staan na een hevige regenbui. Op initiatief van de school is er samen met het bedrijf Towards Nature een herontwerp gemaakt voor een groener schoolplein.

Afkoppelen en regenwatervijver

Het schoolplein is ontworpen met permacultuur principes en technieken.  Bij permacultuur proberen mensen samen een ecologisch duurzame leefomgeving te creëren. Werken met de natuur is het motto, in plaats van werken tegen de natuur. Bij permacultuur wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale voedselproductie. Zo ontstaat als het ware een eetbaar landschap met een sterk accent op natuurontwikkeling. Er zijn verhoogde groenbedden gemaakt met de ‘hugelbed’ techniek. Een hugelbed is een verhoogd moestuinbed, waarbij hout in de basis van de heuvel wordt gebruikt. Hout dient daarbij voor water opslag en de mineralen in het hout kunnen ook als voedingsstoffen dienen. Hierdoor is er geen irrigatie nodig voor de planten, wat water bespaard. Ook zijn deze verhoogde bedden verbonden met een regenton en een regenwatervijver. Deze regenton is afgekoppeld naar de regenwater vijver, waardoor bij een volle ton het water naar de vijver stroomt.  Hierdoor worden de planten in de verhoogde bedden gelijk bewaterd. Alle drie de schuurtjes op het schoolplein zijn afgekoppeld met dit systeem.

Eetbaar groen

Naast het opvangen van regenwater is het schoolplein ook meer vergroend. Er is een levende wilgentunnel geplant waar kinderen in kunnen spelen. Ook is er aandacht gegeven aan eetbaar groen. Er zijn fruitbomen, bessen en stuifmeelrijke bloemen geplant. De kinderen hebben ook meegeholpen met het planten van aardbeien. Voor de leerkrachten is er een zit plek gecreëerd die is vormgegeven met Hugelboxen (verhoogde plantenbakken in houten kisten). De bakken zijn beplant met veel stuifmeelrijke bloemen en kruiden.Verdere beplantingsplannen van het plein zijn nog invoering.

Op de website van Towards Nature is meer informatie te vinden over het proces en foto’s van projecten.