Een balkon met groene strook

In het centrum van Amsterdam is eind 2019 een groen dak gerealiseerd met behulp van sedumcassettes. Dit zijn kant & klare cassettes met daarin 5 – 8 verschillende soorten sedumplanten. Een balkon dat er voorheen uitzag als alle andere balkons, springt er nu tussenuit door middel van de frisse groene strook achter de reling. Deze particulier mocht niet verder uitbouwen en heeft om die reden gekozen voor het groene dak. Zo creeër je toch het gevoel van een groene tuin en dat midden in Amsterdam! Wist je dat de gemeente Amsterdam ook subsidie geeft op groene daken & groene gevels? Bekijk de voorwaarden voor de subsidies hier.

Creeër groen midden in Amsterdam
Verstedelijking of urbanisatie is het geleidelijk uitbreiden van intensief bewoonde gebieden als gevolg van bevolkingsgroei en veranderingen in het levenspatroon van de bevolking. Het probleem is dat steden overvol zijn waardoor er weinig ruimte voor groen is. Een oplossing hiervoor is het vergroenen van onbenutte platte daken in steden.

Veel platte daken nog onbenut

Steeds meer gemeenten stimuleren het aanbrengen van een groen dak door subsidies uit te geven. Ook de overheid ziet de potentie in deze onbenutte platte daken. Als je alleen naar Amsterdam kijkt is 12 vierkante kilometer aan plat dak nog onbenut, dat is 25 keer het Vondelpark!

Waarom een groen dak?

Groene daken hebben veel voordelen voor de inwoners van de stad, ondernemers en het milieu. Ze vangen fijnstof af, stimuleren de biodiversiteit, reguleren de temperatuur van het gebouw, verkoelen van de stad, houden regenwater vast en vertragen zo de piekafvoer tijdens hevige buien. Daarnaast zien ze er ook nog eens erg mooi uit.