Mensen onder groen dak op schuur bij woonboot Amsterdam Weerproof

Ecodak op overkapping

Bij een woonboot langs het Schinkel kanaal in Amsterdam heeft hoveniersbedrijf Koelemeijer Tuinen behalve een nieuwe tuin, ook veranda met groene overkapping gerealiseerd. Vanaf het drukke fietspad, dat pal langs de tuin loopt, is een bloeiend sedumdak, van 35 m2, vol in zicht. Ook vanaf de waterzijde is het groene dak goed te zien.

Dakcassettes

Ecodaken helpen bij het oplossen van wateroverlast. De sedumcassettes zijn gevuld met een speciaal substraat voor extra opslag van regenwater. Bij de realisatie van het ecodak koos Koelemeijer Tuinen voor Mobiroof-dakcassettes. “Een belangrijke afweging was het kliksysteem. De kant en klare sedumcassettes van Mobiroof zijn daardoor snel aan te leggen maar ook eenvoudig weg te halen. Wanneer later onder de overkapping een op maat gemaakte buitenhaard met schoorsteen wordt geplaatst, zijn we daardoor extra snel klaar.”

“De waterbuffercapaciteit van de voorbegroeide Mobiroofcassettes is maar liefst twintig liter per vierkante meter, meer dan bij veel andere gebruikte extensieve ecodaken. Daarmee voorkomt het overbelasting van het waterafvoersysteem tijdens regen- en hoosbuien.” – Mobilane

Mobilane

Mobiroof is ontwikkeld door groenspecialst Mobilane uit Leersum. Het onderhoudsarme systeem is geschikt voor daken met een helling tot 10 graden zonder dat er aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden. De kant-en-klare cassettes (54 x 54 x 9 cm) zijn gemaakt van hergebruikte kunststofmaterialen en eenvoudig aan elkaar te klikken.

 

Locatie:  Schinkel kanaal, Amsterdam