Daktuin Soho House

In de zomer van 2018 is het Amsterdamse Bungehuis aan de Spuistraat verbouwd tot hotel Soho House. Dit monumentale pand uit 1934 heeft nu een luxe, groene daktuin en fungeert tegelijkertijd als waterberging. Dit dak kan tot wel 50.000 liter regenwater opslaan!

Retentiedak

Dit luxe hotel heeft een bar en zwembad op het dak. Dankzij diverse planten is er veel groene beschutting. Direct onder dit dak is een waterbergend retentiedak aangelegd. Een retentiedak is een groenblauw dak met onder de substraatlaag een extra laag om regenwater te bergen. Dat heeft dit dak ook. Dit retentiedak bestaat deels uit een terras met tegels en groene daken. Tijdens een regenbui infiltreert het regenwater in de vlonders onder de tegels en in de sedumdaken. Naast de groene daken bestaat de beplanting op het dak uit plantvakken met siergrassen die rondom het terras staan. Het dak kan regenwater van een extreme bui van 60 mm per uur opvangen doormiddel van het retentiesysteem van ZinCo. Hiermee voldoet het dak aan de Weerproof ambities van de Gemeente Amsterdam. Het regenwater wordt daarna gecontroleerd afgevoerd door de ZinCo Run-off control-elementen. Hierdoor kan het dak tot wel 50.000 liter regenwater opslaan!

Dak van het jaar

Het Dak van het Jaar is een prijs om de kwaliteit van de dakenbranche te vieren en te tonen. De prijs wordt toegekend aan het dak dat op diverse beoordelingsgebieden in totaal het hoogste scoort. Duurzaamheid is ook een criteria die wordt mee genomen. Een weerproof dak scoort dus goed! Zo is de daktuin van het Soho House Amsterdam in 2018 genomineerd voor dak van het jaar.