Kaart van dakpark Orlyplein Amsterdam Weerproof

Dakpark Orlyplein

Een voormalig busstation op het dak boven Station Amsterdam Sloterdijk (NS) is omgevormd tot Dakpark voor openbaar gebruik. Overtollig regenwater wordt in de drainagelaag opgevangen en gebruikt voor irrigatie van de beplanting. De ingang naar het station bevindt zich op het niveau van het Dakpark.

Het ontwerp
Het ontwerp van het dakpark bevat beplantingsvakken met een gemengde bloeiende beplanting 40-80 cm hoog. Bomen in daarvoor gecreëerde cortenstalen bakken en diverse paden van 10 cm dikke betontegels.

Kenmerken van het dakpark

  • Overtollig regenwater wordt in een drainagelaag opgevangen. De drainagelaag is zo ingeregeld dat er in iedere afzonderlijke sectie maximaal 50 mm water blijft staan. Overtollig regenwater stroomt trapsgewijs van hoog naar laag door de verschillende secties van de drainagelaag. Bij hevige regenval komt het water in een overstort terecht. De drainagelaag dient dus voor opslag én afvoer.
  • In de drainagelaag zijn cilinders van capillair werkende vezels opgenomen die opgeslagen regenwater weer terug omhoog transporteren. Ten tijde van droogte is het substraat van de planten dan vochtig. Dit is passieve irrigatie, waardoor de inzet van pompen, slangen kleppen en sproeiers, alsmede ook het gebruik van energie, voor irrigatie overbodig worden.
  • De Permavoid units van de drainagelaag zijn dusdanig draagkrachtig dat ze onder het gehele Dakpark toegepast worden. Door de draagkracht maakt het niet uit of er plantbakken, bloeiende beplanting, bomen of verharding (beton, elementverharding of asfalt) op aangebracht wordt. Drainage, irrigatie en transport van water blijft gegarandeerd voor het gehele dak geregeld, ook bij toekomstige veranderingen van het ontwerp in beplanting of verharding. De Permavoid units kunnen onder ieder realiseerbar type beplanting en met ieder type substraat gebruikt worden.
  • De luchtlaag in de Permavoid Units (boven het opgeslagen water) verzorgt extra zuurstof in het doorwortelbare profiel van de beplanting.

Meer informatie 

Locatie: Station Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam