Buurtmoestuin Eeuwige Moes

Midden in Tuindorp Oostzaan ligt de buurtmoestuin Eeuwige Moes. Hier wordt op een biologische manier groenten, fruit en kruiden gekweekt. Samen met bewoners, voor bewoners. Het doel van het project is om gezamenlijk met de bewoners te werken aan een zelfvoorzienend voedselbos. Dit gehele stuk is onverhard. Daarmee is Tuindorp Oostzaan een mooie, watervriendelijke tuin rijker!

Toename aan begroeiing

De toename aan onverhard oppervlak zoals de vele planten, fruitbomen en looppaden van houtsnippers zorgen ervoor dat regenwater direct opgenomen wordt in de ondergrond. Deze buurtmoestuin draagt hierdoor bij in het verkleinen van de kans op regenwateroverlast. Dit is een extra motivatie om het project, gezamenlijk met de bewoners, in stand te houden.

Droge periodes

De vele planten en fruitbomen hebben een grote hoeveelheid water nodig. De toenemende piekbuien zorgen in een korte tijdsperiode voor meer dan voldoende water. Alleen de toenemende droge periodes vormen een reële bedreiging. Om het voedselbos tijdens droge tijden in stand te houden is een oplossing bedacht. Als de omliggende bewoners op eigen terrein regenwater opvangen, kan het voedselbos ook in droge tijden op een duurzame manier worden voorzien van voldoende water. Kortom, een ideaal alternatief om de buurtmoestuin zelfs in droge tijden optimaal te laten groeien en bloeien, regenwater te benutten én om de bewustwording onder de bewoners te vergroten.

Locatie: Orionplantsoen, Tuindorp Oostzaan