Groen dak met eetbare vegetatie bij B. aangelegd door Moss in Amsterdam Weerproof

B.Bylon – Eetbaar dakpark

In Amsterdam West is door Moss in 2014, in samenwerking met de Dakdokters, een prachtig eetbaar dakpark gerealiseerd. Een groen dak van maar liefst 1.500m2 groot. Het is de eerste in zijn soort en is van alle markten thuis. Zo is er op dit dak een waterpartij te vinden, een grote moestuin, fruitbomen, zitplaatsen om te vergaderen, en staan er twee Trabantjes op het dak. Het dakpark vormt de kroon van het kantoorconcept B. op de Johan Huizingalaan.

De daktuin is nog nooit zo groen geweest!

Het was altijd al mooi, maar dit dakterras is na 5 jaar nog nooit zo weeldig en groen geweest zoals in het voorjaar van 2019! Het onderhoud was niet altijd makkelijk, een natuurlijk evenwicht liet lang op zich wachten en de beplanting bleef eenzijdig. De sleutel tot dit groene dak succes? Het aanbrengen van een extra substraat, extra bemesting en bijzaaien! De bloemen en planten trekken steeds meer insecten, waaronder bijen en ook vogels aan. Op het terras is het heerlijk vertoeven tussen al dit groen. De klassieke auto’s, de  Trabantjes, en hier en daar een verdwaalde badkuip maken het dak af. Tussen de nu grote verscheidenheid van planten, staan ook veel kruiden, die door de chefs in het dakrestaurant verwerkt worden in diverse gerechten. A la lekker lokaal (dak) eten.

Groen en blauw?

De gekozen beplanting neemt regenwater op. Veel meer dan bijvoorbeeld een sedum dak. Maar er is meer. Een gedeelte van het dak is ingericht als polderdak. Bij een polderdak zit onder de groene laag een extra laag om regenwater op te slaan. Het houdt de planten vochtig tijdens droge perioden en zorgt bij hevige buien voor extra opvang van regenwater. Op een ander tijdstip kan dit water middels een besturingssysteem dat gekoppeld is aan de weersverwachting, alsnog afgevoerd worden voor bijvoorbeeld een flinke bui.

Naast het polderdak en de beplanting heeft het dak ook een vijver. Een thuis voor een aantal vissen en natuurlijk ook goed voor het opvangen van regenwater. Niet heel veel, maar ook hier.. elke druppel telt!

Locatie: Johan Huizingalaan, Amsterdam