Aanleg van groene daken in De Pijp Amsterdam Weerproof

1700m2 groene daken in de Pijp

Ruim 90 bewoners in de stadsdelen de Pijp en Rivierenbuurt deden mee met de wijkaanpak met 1700 m2 groene daken als geweldig resultaat.

Het begon allemaal met een idee van bewoner Gertrude van der Ven. Zij melden haar “Groene schuurtjes” idee aan om als groen initiatief een budget beschikbaar te krijgen van de Gemeente Amsterdam. De droom was de grijze binnentuinen om te toveren tot groene oases waar alle omwonenden van mee mochten genieten. Een uitdagend project dat we met beide handen aannamen.

Krachtenbundeling

Zo ontstond de samenwerking met deze initiatiefnemer, Natuur&MilieuteamZuid en Het Groene loket. De bewoners werden geactiveerd en persoonlijk begeleidt van A-Z. Met als uniek component de gebundelde subsidieaanvraag. Zo konden bewoners die in de basis niet voldeden aan de subsidievoorwaarden (v.a. 30m2) alsnog genieten van de ca. 50% tegemoetkoming in de kosten en hun schuur en/of uitbouw voorzien van een groendak. Het was een bewerkelijk en gelukkig succesvol proces.

Verouderde daken

Naast het verzamelen van alle gegevens voor de gebundelde subsidieaanvraag vroeg de toepasbaarheid van een groendak op de vaak verouderde daken extra aandacht. Bij alle bewoners werd een dak inspectie uitgevoerd en waar gewenst werden de daken vernieuwd en aangelegd. Grote eindvoordeel is dat een groendak het dak beschermt waardoor de daken nu zeker 2x langer zullen meegaan.

Bewoners op het dak

60% van de bewoners koos voor eigen aanleg en 40% van de bewoners maakte gebruik van de mogelijkheid het dak te laten installeren door onze uitvoeringpartner Groendakcoach. Een lichtgewicht groendakset is vrij gemakkelijk zelf aan te leggen. Wie niet bang is de handen vies te maken en flink te sjouwen heeft het grootste plezier bij de aanleg.

Regenwater problematiek en hittestress

Juist in de binnenstad zijn de gevolgen van klimaatverandering merkbaar. In de zomer blijft de hitte hangen en ontstaan hitte eilanden en daarmee hittestress. Je kunt je voorstellen dat een zwart dak die zon pakt in de zomer een flinke hittebron is, het dak wordt zomaar 70 graden. Niets verkoelends aan. Maar ook de hevige stortbuien die de komende jaren alleen maar zullen toenemen zorgen voor problematieken. Het verouderde riool systeem kan de water toevoer vaak niet snel genoeg verwerken met volgelopen straten en daarmee regenwateroverlast als resultaat. Tijd voor verandering dus.

Natuurlijke spons

Bewoners kunnen zelf een betaalbare bijdrage leveren om de stad groen, koel en regenbestendig in te richten. Groene daken bieden vele voordelen. Zeker in de binnentuinen. De natuurlijke sponsen van de stad vangen het regenwater op (ca. 34 ltr/m2), zorgen voor verkoeling, werken geluiddempend, filteren de vervuilde lucht en verhogen de biodiversiteit. En zo zijn er meer voordelen.

Goed voorbeeld doet (nog even niet) volgen

Alhoewel de interesse van vele buren gewekt is en zij zich nu ook bewust zijn van de knappe bijdrage die groene daken leveren zullen we even moeten wachten met de derde ronde die wij in de planning hebben. De groendak subsidiepot van de gemeente is t/m 2022 vooralsnog vergeven. Eeuwig zonde. Want juist snelheid in de begeleiding maakt dergelijke aanpakken succesvol. Laten we hopen dat er snel een reserve gevonden wordt om de bewoners, stad en natuur tegemoet te komen.

Samen werken aan een groen, koel en regenbestendig NL is écht het allerleukste wat er is…vinden wij.