mensen halen tegels uit de grond voor groen tijdens NK tegelwippen Amsterdam Weerproof

Wip tegels en maak plaats voor groen!

Het NK Tegelwippen 2022 is gestart! Vanaf 21 maart t/m 31 oktober 2022 kunnen alle gemeenten in Nederland meestrijden om ‘de Gouden Tegel’. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verruilt voor groen, wint. Ook in 2022 doet Amsterdam natuurlijk weer mee.

De kop is eraf gewipt

Samen met de gemeente Amsterdam zijn we direct van start gegaan in de openbare ruimte. Ook Jakob Wedemeijer (wethouder Groen en Openbare Ruimte) heeft de schep ter hand genomen. Aan de Krijn Taconiskade op IJburg wipten we de eerste 750 tegels voor het NK Tegelwippen. Dit is nog maar het begin. In totaal wordt aan de Taconiskade 250m2 stoep vervangen. Ruim 2.750 tegels worden gewipt en maken plaats voor 7 nieuwe groenperken. Gisteren stond ook Pakhuis de Zwijger in het teken van de lente. Bezoekers van het avondvullende programma ‘Vier de Lente!’ hebben tegels ingeleverd in ruil voor een plantje. Zo zorgen we samen voor meer groen in de stad Amsterdam.

Tegel eruit, plantje erin - Pakhuis de Zwijger

Tuinen vergroenen

In 2021 zijn er, met ruim 170.000 gewipte tegels, bijna 2 Johan Cruijff Arena’s aan groen bijgekomen. Help mee deze score te verbeteren en wip tegels uit jouw tuin! Om jou een handje te helpen organiseren Gemeente Amsterdam en Amsterdam Weerproof de tegel(ophaal)service.

Hoe werkt de tegelservice?

De tegelservice wordt in elk stadsdeel georganiseerd in de maanden april, mei, juni, september en oktober. Meedoen gaat als volgt:
• Meld jouw tegels aan voor de ophaaldag in jouw stadsdeel.
• Wip tegels uit jouw tuin en maak plaats voor groen.
• Zet jouw tegels op de hoek van de straat en de tegelservice haalt ze gratis op!

Voor aanmelden en meer informatie kijk op weerproof.nl/tegelservice
Dit zijn de ophaaldagen per stadsdeel:

Tegelservice 2022

Meer groen is koel

Met het wippen van de tegels ontstaat meer ruimte voor groen. Veel groen en minder tegels helpen jouw tuin én de stad koeler te houden. Zo geniet je tijdens de zomer van een koelere tuin! Ook loopt het regenwater beter weg en krijgt de tuin meer bezoek van vogels. Goed voor jou én voor de stad.