Vraag nu een adviesrapport aan bij een Weerproof coach

In de Rivierenbuurt zijn zes Weerproof Coaches opgeleid. Voor bewoners in de Rivierenbuurt is het nu mogelijk gratis een coach in te schakelen voor advies op maat over hun tuin. Hoe kun je een tuin inrichten en rekening houden met het extreme weer? Hoe maak je jouw tuin naast prettiger en leefbaarder, ook toekomstbestendig? Ayelt, Jesse, Martijn, Mees, Tim en Timo hebben een meerdaags trainingsprogramma gevolgd en zijn helemaal op de hoogte van alle mogelijkheden en oplossingen in jouw tuin.

Is dat nodig dan?

De Rivierenbuurt is een regenwaterknelpunt en kampt met droogte en hittestress in hete zomers. Bij hevige regenval is het een uitdaging het regenwater snel genoeg af te voeren. Dit kan leiden tot wateroverlast of zelfs schade aan huizen. In de openbare ruimte worden maatregelen genomen om dit te voorkomen. Het riool wordt vervangen en deels vergroot. Met het aanleggen van wadi’s en extra groenvlakken krijgt het water ook ruimte om beter de grond in te trekken. Ook bewoners kunnen helpen wateroverlast en hittestress te voorkomen in de Rivierenbuurt.

Wat kan je als bewoner doen?

Relatief simpele aanpassingen kunnen er voor zorgen dat jouw tuin bijdraagt aan het bergen van regenwater. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een regenton, maar ook aan ondergrondse infiltratie, een groen dak op je schuurtje en -twee vliegen in één klap- tegels vervangen door sterke planten! Al dit soort kleine maatregelen samen voorkomen dat het riool overloopt in natte tijden, faciliteert hergebruik van water in droge tijden en gaat hittestress tegen. Alleen maar voordelen dus!

“Het is een unieke kans om echt maatwerk advies te krijgen van enthousiaste coaches. De meeste tuineigenaren willen hun tuin klimaatadaptiever inrichten. Want klimaatadaptiever betekent ook al gezelliger en gezonder, minder nattigheid of juist een aangenamere temperatuur in de tuin creëren. Kleine aanpassingen hebben al positieve gevolgen. Voor de tuineigenaren die wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe, kun je echt iets betekenen als coach. Wij komen naar tuineigenaren toe, vragen waar hun wensen of problemen liggen en maken vervolgens specifiek op hun tuin een advies. Hierdoor help je ook de stad en andere bewoners. Win win!” Weerproof Coach Martijn

Maar hoe dan?

We kunnen ons voorstellen dat je hulp nodig hebt bij het bepalen wat voor aanpassingen je kunt doen in je tuin. Dit is waar de Weerproof Coaches je bij komen helpen. Zij zijn experts op het gebied van regenwater en klimaat én getraind in wat er mogelijk is aan kleine maatregelen in tuinen. Ze komen bij je langs en brengen gratis advies uit over de mogelijkheden voor jou specifiek. Wil je gelijk doorpakken? Dan verwijzen de coaches je uiteraard door naar goede kwekers, leveranciers of uitvoerenden.

Maak een afspraak met een van de Weerproof Coaches en vraag jouw gratis adviesrapport aan. Momenteel draait deze pilot, in samenwerking met Natuur&Milieuteam Zuid, alleen in de Rivierenbuurt. We hopen uiteindelijk de coaches in heel Amsterdam in zetten.