Mirko van Ingen

Tuinactie in Tuttifruttidorp

Een groene buurt is een gezonde en gezellige buurt! Voor de bewoners en de beestjes. Planten, bomen en bloemen zorgen er ook voor dat regenwater beter weg kan en jouw huis niet nog meer opwarmt als de zon schijnt. Het advies: tegels eruit, groen erin! Met deze boodschap zijn de bewoners van Eigen Haard huurwoningen in Tuttifruttidorp in Amsterdam-Noord benaderd en geënthousiasmeerd om hun voortuinen te vergroenen. Woningcorporatie Eigen Haard maakte deze prachtige video over de tuinactiedag op 13 mei 2022 (op Facebook).

Tuinactie Tuttifruttidorp gereedschap 13 mei 2022Het gereedschap stond klaar voor de tuinactiedag! (credits: Mirko van Ingen)

Op vrijdag 13 mei was het zo ver. Stichting Present Amsterdamwoningcorporatie Eigen Haard, Sociaal Tuinieren, Cordaan, de gemeente Amsterdam, Zone3, het Buurtteam en Amsterdam Weerproof hebben samen met 40 vrijwilligers (van onder andere het Apolistisch Genootschap, RCOAK en Sluyterman van Loo) en de bewoners de wijk groener en leefbaarder gemaakt!

Tuinactie Tuttifruttidorp 13 mei 2022Het eindresultaat in een van de tuinen in Tuttifruttidorp die is onttegeld (credits: Mirko van Ingen).

Er zijn uiteindelijk bijna 25 voortuinen onder handen genomen en planten geplant, drie regentonnen geplaatst en meer dan 450 tegels gewipt. Het was een feest voor alle betrokkenen en de bewoners. Er kwam ook nog een draaiorgel langs en er werden verse stroopwafels gemaakt. Het was echt een gedeeld project en actie, en door de aanwezigheid van zoveel verschillende organisaties was het een groot succes. Het projectteam gaat evalueren en kijken hoe deze actie een vervolg kan krijgen.

Tuinactie Tuttifruttidorp 13 mei 2022Een zak met de gewipte tegels! (credits: Mirko van Ingen).