Weerproof internationaal: ULI rapport New York over Weerproof maatregelen

De invloed van Amsterdam Rainproof reikt ook tot ver buiten onze landsgrenzen! Het Urban Land Institute New York (ULI New York) heeft vorige week voor de New York City Housing Authority (NYCHA) naar aanleiding van een workshop met experts een rapport gepresenteerd. Het rapport gaat over multifunctionele oplossingen om NYCHA’s huizen en campussen zo in te richten dat ze bestand zijn tegen extreme regenbuien. Hierin hebben ze ook aandacht voor Amsterdamse initiatieven zoals RESILIO blauwgroene daken, het NK Tegelwippen en natuurlijk onze Weerproof oplossingenkaarten en maatregelen gericht op extreme neerslag. Zo is Weerproof niet alleen succesvol in Amsterdam, maar ook een internationaal succes!

Samenvatting van het rapport

In september 2021 raasde orkaan Ida over de Caraïbische eilanden en de Verenigde Staten. Dit zorgde voor 75 miljard dollar aan schade. Het noordoosten van de VS werd overvallen door de zware regenbuien die de orkaan veroorzaakten, waarbij bijna 8 centimeter aan regen viel in een uur tijd. Dit soort extreme regen zal steeds vaker voorkomen door klimaatverandering. En dat is niet alleen in het geval van een orkaan, ook een wolkbreuk zoals die in Kopenhagen in 2011 kan voor zware regenval en wateroverlast zorgen. De infrastructuur en inrichting van veel steden is er niet op ingesteld om dit soort grote hoeveelheden water aan te kunnen.

Om dit probleem aan te pakken, heeft ULI New York samen met New York City Housing Authority (NYCHA) een workshop over extreme neerslag met experts georganiseerd om op zoek te gaan naar vernieuwende manieren voor steden als New York om wolkbreuken aan te kunnen. Tijdens de workshop kwamen allerlei oplossingen aan bod die ontwikkelaars en steden kunnen gebruiken om een stad zo in te richten dat het extreme regen en wolkbreuken aan kan. In het rapport worden deze oplossingen genoemd, die bestaan uit manieren om water langzamer te laten stromen, op te bergen in opslaggebieden of door natuurlijke ecosystemen te herstellen. Denk hierbij aan slimme blauw(groen)e daken zoals die van RESILIO, infiltatiekratten, open goten en holle wegen. Stuk voor stuk maatregelen waarbij ze geïnspireerd zijn door de stad Amsterdam en Amsterdam Weerproof.

Benieuwd geworden naar het rapport? Klik dan hier voor het pdf-bestand (in het Engels).