Nieuwe groene plekken helpen Amsterdam tijdens hitte en hoosbuien

We moeten de stad aanpassen aan het veranderende weer. Extreme hitte en droogte en gigantische hoosbuien wisselen elkaar steeds meer af. De plekken waar Amsterdammers daar het meeste last van hebben worden aangepakt. Meer groen geeft schaduw en koelte en zorgt dat regen in de grond kan wegzakken. 

Een mooi voorbeeld

In de zomer kon de temperatuur er oplopen tot zo’n 48 graden. Na een hoosbui kon je er bijna zwemmen. Er móest iets gebeuren op het plein bij de Ekingenstraat in Osdorp. Samen met de buurt kwam er een plan. Het resultaat: 19 bomen en 800 m² groen erbij rond de speelplaats. Dit is maar 1 voorbeeld van het project Nieuwe groene plekken. Met dit project creëert de gemeente Amsterdam extra groen en extra banen.

25 plekken groener

Sinds 2021 zijn al 25 plekken in de stad groener gemaakt, in totaal hebben we een voetbalveld aan groen en 83 bomen erbij. Het grote plein aan de Ekingenstraat in Nieuw-West is een voorbeeld. Een ander voorbeeld is de Paul Hufkade in IJburg. Er komen 5 bomen bij en stenen maken plaats voor inheemse planten. Soorten die het goed doen in de stad en zorgen voor biodiversiteit. Begin 2023 is de Hufkade klaar voor de toekomst.

Kansrijke projecten

Het project Nieuwe groene plekken is onderdeel van de Kansrijke projecten in de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie van de gemeente Amsterdam. Wat er tot nu toe is bereikt en hoe we ervoor staan kun je lezen in de Voortgangsrapportage 2022. Zo is er al 3.300 m² groen toegevoegd aan schoolpleinen, zijn er 50 daken van het gemeentelijk vastgoed vergroend en worden innovatieve projecten zoals RESILIO gesteund. Allemaal projecten die bijdragen aan een klimaatbestendige stad.

Meer weten?

  • Wil je ook aan de slag met meer groen rond je huis of in de buurt? Kijk eens op onze website naar tips voor wat je zelf kunt doen.
  • Amsterdam bereidt zich al langer voor op meer hitte, droogte, hevige regenbuien en kans op overstromingen. Op amsterdam.nl/klimaatadaptatie kun je lezen hoe we ervoor staan.