Weerproof Hittetips in gesprek met Senioren OBA Molenwijk

Hittetips in OBA Molenwijk

Een ochtend in de OBA: hittetips en gezelligheid aan de senioren kletstafel

Aan de wekelijkse senioren kletstafel in de OBA Molenwijk werd op de warme zomerdag van 19 juli speciale aandacht besteed aan het thema hitte. Weerproof schoof aan om tips en informatie te delen over hittestress. Want hoe houd je nou eigenlijk jezelf en je woning koel? Dit onderwerp is van belang omdat zelfstandig wonende ouderen meer risico lopen op gezondheidsproblemen door hoge temperaturen.

Ondanks dat de meeste aanwezige senioren aangaven weinig hinder te ondervinden van de hitte, was er volop bewustzijn over hoe hun woning koel te houden. Het was bijzonder om te zien dat sommigen geavanceerde oplossingen hadden, zoals zonwering die automatisch bediend wordt door weersomstandigheden. Zonwering kan de binnentemperatuur namelijk tot wel 5 graden verlagen, wat een enorme verlichting kan bieden tijdens warme dagen. Voor degenen die geen zonwering kunnen plaatsen, werd het advies gegeven om een schaduwdoek aan het balkon te bevestigen om zo de zon buiten te houden.

Ook waren de ouderen zorgvuldig bezig met het juiste moment om ramen en deuren te openen en sluiten, zodat de koele lucht optimaal benut kan worden. Een deelnemer merkte op: “Voordat ik hierheen kwam, was ik nog aan het denken, het wordt warm vandaag, zal ik alvast de ramen dichtdoen.” Er werden ook uiteenlopende meningen gedeeld over het drinken van water tijdens warme dagen. Terwijl de een benadrukte altijd een flesje water bij de hand te hebben en te drinken zelfs zonder dorst, let de ander daar minder op. Het is echter belangrijk om te weten dat ouderen vaak een verminderde dorstprikkel hebben en uitdroging tijdens warme dagen gevaarlijk kan zijn.

Weerproof gesprek met senioren om Hittestress en tips
In gesprek over Hitte aan de Seniorentafel

Tijdens het gesprek kwam ook een waardevolle tip naar voren over hoe je zelf koel blijft tijdens hittegolven. Toen gevraagd werd hoe zij met de hitte omgaat, antwoordde een deelnemer: “Vooral niks doen.” Dit onderstreept het belang van niet te veel inspanning en vooral rustig aan te doen om koel te blijven. Een praktische aanvulling is om activiteiten, zoals boodschappen doen, niet op het warmst van de dag te plannen.

De bijeenkomst onthulde ook een mooie vorm van solidariteit onder de ouderen, waarbij sommigen samen boodschappen doen om elkaar te helpen bij praktische taken zoals bukken. De sfeer was warm en uitnodigend, en het werd afgesloten met een vrolijk “tot vanmiddag!”, verwijzend naar de geplande muziekactiviteit later die dag. Zo’n ochtend in de OBA laat zien hoe waardevol sociale samenkomsten zijn voor onze ouderen, waarbij ze niet alleen gezellig kletsen maar ook elkaar ondersteunen en inspireren. Een mooi voorbeeld van een gemeenschap die voor elkaar zorgt!