mensen halen tegels uit de grond voor groen tijdens NK tegelwippen Amsterdam Weerproof

Eindstand NK Tegelwippen: 3,5 voetbalveld aan groen erbij!

Op dinsdag 8 november werd het resultaat van het NK Tegelwippen bekend. Amsterdam heeft massaal gewipt en met een score van bijna 260.000 tegels is het resultaat van vorig jaar wederom dik overtroffen. Amsterdam is bijna 3,5 voetbalveld aan groen rijker!

Dit jaar zijn 136 gemeenten de strijd aangegaan tijdens het NK Tegelwippen: welke gemeente verruilt de meeste tegels voor groen? In heel Nederland zijn er ruim 2,8 miljoen tegels gewipt, wat gelijk staat aan 40 voetbalvelden.

Hard gewerkt door Amsterdammers

Een totale score van 259.870 gewipte tegels is eentje om enorm trots op te zijn. Met bloed, zweet en tranen is volop in tuin of gevel gewerkt door Amsterdammers. Tegels zijn weggebracht naar de afvalpunten, creatief hergebruikt of meegegeven aan de tegelservice. Ook zijn veel tegels uit de openbare ruimte verruild voor groen en opgegeven voor de score van Amsterdam.

De gemeente haalde de tegels gratis op

Met de tegelservice haalde de gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Weerproof van april t/m oktober de gewipte tegels gratis op. Amsterdammers die hun tegels verruilden voor groen konden zich hiervoor aanmelden, er zijn ruim 122.000 tegels gratis opgehaald. In totaal hebben 747 huishoudens gebruik gemaakt van deze tegelservice. Extra mooi is dat de opgehaalde tegels voor hergebruik zijn verwerkt.

Waarom tegels vervangen voor groen

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee want groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad. Ook nu het NK Tegelwippen voor dit jaar voorbij is, blijft het wippen van tegels en het vergroenen van je tuin belangrijk voor jezelf en voor de stad.

Wil je meer weten?

Kijk voor meer informatie over wat je zelf kunt doen en wie jou daarbij kunnen helpen.