EenVandaag klimaataflevering van 2023 met Jan Rotmans Amsterdam Weerproof

EenVandaag Klimaatuitzending

Je hebt het misschien al gezien. De blaadjes vielen heel laat van de bomen. In Italië viel reuzehagel. Door droogte wordt olijfolie duurder door mislukte oogsten. Het klimaat laat van zich horen. In 2023 was het wereldwijd gemiddeld 11,7 graden Celsius. Normaal is dat 10,6 graden. Daarom blikt de EenVandaag uitzending van 30 december 2023 terug op een bijzonder klimaatjaar en laat zien hoe belangrijk het is dat we Weerproof worden.

Expert Jan Rotmans

In de uitzending vertelt hoogleraar duurzaamheid en transities Jan Rotmans dat deze hoge temperatuur een combinatie zijn van factoren. Maar het heeft zeker met klimaatverandering te maken. ‘We zullen moeten inzetten op klimaatadaptatie. […] Hoe langer we wachten met maatregelen nemen, hoe duurder het wordt’.

Urgentie Weerproof

Ook legt de uitzending van EenVandaag uit hoe complex klimaatadaptatie is. Want bijvoorbeeld droogte zorgt voor een grotere kans op overstroming. Door droogte kan de bodem niet meer werken als een spons en wordt neerslag niet door de bodem opgenomen. Water blijft liggen en zorgt voor overlast. Dit laat zien dat hitte, droogte, overstromingsrisico en extreme neerslag onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.